Ordu Valisi Seddar Yavuz, "Malvarlığına karşı işlenen suçlar ile ilgili yapılan icnecelemed, şüphelilerin genellikle kolay yoldan paraya çevirebilecekleri cep telefonu, bilgisayar, televizyon, bseyaz eşya, inşaat malzemeleri, bakır kablo, bakır eşyalar ile maddi değeri bulunan her türlü hurda malzemkeleri çaldıkları, bu malzemeleri ikinci el eşya alım-satımı yapan işyerleri veya bu işleri yapan şahıslara satarak haksız kazanç elde ettikleri ayrıca suçtan elde edilen eşyayı bilmeyerek satın alan vatandaşlarımızın da mağdur duruma düştükleri tespit edilmiştir. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzeni ve esenliğinin sağlanması amacıyla; hurda ve ikinci el eşya alım satımlarının yapıldığı işletmelerdeki bütün işlemlerin kayıt altına alınması önem arz etmektedir" dedi.

"İZİNSİZ İKİNCİ EL EŞYA ALAN VE HURDA TOPLAYANA CEZA"

Yayımlanan genelgede ikinci el eşya alan ve hurda toplayanlarla ilgili şu şartlar koşuldu:

1- Kamera sistemi kurularak yapılan işlemler kayıt altına alınacak ve envanteri tutulacaktır.
2- Seyyar hurdacılık yapan şahıslar Belediye ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden gerekli belgeleri almadan faaliyet yürütmeyecektir.
3- Muhtarlar bölgelerinde belgesiz seyyar hurdacılık yapan şahıslar olduğunu öğrendiklerinde kolluk birimlerine ihbarda bulunma yükümlülüklerini yerine getireceklerdir.
4- Hurdacılık yapan işyerlerinin Belediye ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından denetlenmesi, denetimde özellikle bakır hurdacılığı yapan işletmelerin kayıt ve belgelerinin toplanması ve kontrolünün yapılması sağlanacaktır.
5- İkinci el eşyaların alım ve satımında ilk fatura veya belgelerin alım/satım sırasında ibrazı zorunlu olacaktır.
6- İkinci el eşya alımı satımı yapılan yerler kolluk kuvvetlerince sıkça kontrol edilecek ve hırsızlığa konu malzemeleri almamaları konusunda ilgililer ikaz edilecektir.
7- İkinci el eşya alımı satımı yapanlar Ek'te örneği gönderilen "İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesi" ile işlem yapacaklar ve talep edilmesi halinde bu belgeleri kolluk kuvvetlerine ibraz edeceklerdir.
Aksine davranan kişiler hakkında durumlarına uyan adli ve idari işlemler derhal tesis edilecektir.”

Editör: TE Bilisim