Adıyaman'da meydana gelen depremin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Koordinatör Vali olarak görevlendirilerek bölgede görevlendirilen Ordu Valisi Tuncay Sonel, 27 günün sonunda neler yaptığını ve neler yapıldığını anlattı.

"BURADA DEVLET MİLLET EL ELE"

24 Tv canlı yayınında Armağan Canbaz'ın sorularını yanıtlayan Ordu Valisi Tuncay Sonel, "Depremin ilk gününden itibaren burada devletimizle, milletimizle el ele Adıyamanlı kardeşlerimizin yaralarını sarmaya gayret ediyoruz. Bu süreçle ilgili 27 gün içerisinde iki kez Sayın Cumhurbaşkanımız geldi. Yine ilk gün itibari ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız daha sonrasında Ticaret Bakanımız, devletimizin bütün kurumları, milletimiz, yani ülkemizin her bir ferdi ülke içerisinden, yurt dışından büyük bir destek vardı. Tabi bizim arama çalışmalarından sonra enkaz kaldırma çalışmaları birinci haftasında başladı. Yine Adliye ile bilirkişilerin oluşturulduğu delillerin karartılmaması için, 1600 binayı geçmiş durumda. Burada da ileride doğabilecek hukuki sonuçların önüne geçmek için ve şeffaflık için çok önemliydi. Enkaz kaldırma çalışmaları hızlı bir şekilde başladı. Jandarmamızla, polisimizle, askerimizle, devletimizin bütün kurumlarıyla teyakkuzla, milletimizle el ele vererek Adıyamanlı kardeşlerimize devletimizin şefkatini, sıcaklığını ve güleryüzünü göstermeye gayret ettik" diye konuştu. 

Adıyaman'da afetzedelerin konaklaması için oluşturulan konteyner şehrin 1 hafta içerisinde bitirildiğini dile getiren Vali Sonel, "Depremin 27'nci günü 200 aile, toplamda bin 100 depremzede vatandaşımızı buraya aldık. Bu alan bin 817 kapasiteli ve etap etap devam ediyor. Burada alımlarda, şehir ailelerimiz, gazilerimiz, engeli olan vatandaşlarımız, doğumu yaklaşan ailelerimiz yani dezavantajlı gruplara almaya çalıştık. Devletimizin tüm kurumları her biri burada. Çocuklarımızın ve yetişkinlerimizin güzel bir şekilde hayatlarını devam ettirmesi için gayret ediyoruz. Geceleri dahi çalışmalar yapıyoruz ki, vatandaşlarımız bir an önce çadırlardan buralara geçsinler şeklinde çaba harcıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Tokat 4.7 ve 4.1'lik iki ayrı depremle sallandı Tokat 4.7 ve 4.1'lik iki ayrı depremle sallandı

"7 AY İÇİNDE İLK KONUTLARIN TESLİMİ YAPILACAK"

Adıyaman'daki afet konutlarının yöresele uygun ve sağlam binaların yapılacağını belirten Vali Sonel, "İl genelinde köylere ve yöreye uygun 50 bin konut yapılacak. Buranın yöresele uygun binalar olacak. Zemin artı iki, zemin artı üç gibi yatay mimariye uygun binalar olacak. Bir yıla kalmadan da, 7 ay içerisinde kalıcı konutlar vatandaşlarımıza teslim edilecek" dedi. 

Hayatın normal akışına dönmesi ve yaraların sarılması bakımından bütün kurumların sahada el birliğiyle çalıştığını belirten Vali Sonel, "Vatandaşlarımızın e-Devlet ve AFAD görevlileri tarafından müracaatları alınıyor. Öncelikle engeli olan, doğumu yaklaşan, yaşlı ailelerimiz, şehit ve gazi ailelerimize öncelik veriliyor. Aşama aşama bu çalışmaları devam edecek. Buradaki çalışmalarımız devam ediyor. Pazartesi'ye kadar bin 817 konteynerin tüm sorunları tamamlanıyor. Birbirini tamamlayan işlemler gece-gündüz sürüyor" şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim