Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platform ile karşılanması amacıyla ilk kez 2010 yılında başlatılan Özgün Helikopter Programı kapsamında Türkiye'nin ilk yerli ve milli genel maksat helikopteri olan T625 uçuş takımlarını bugün ilk kez yerden keserek başarılı bir uçuş gerçekleştirdi.

Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından yerli imkanlarla geliştirilip üretilen T625 Genel Maksat Helikopteri, TUSAŞ pilotları tarafından yerden kaldırıldı. Helikopterin ilk test uçuşundaki hedef olan iniş takımlarının yerden kesilmesi ve havada sabit kalarak manevra kabileyetinin ölçülmesi hedefleri de yakalanmış oldu. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de bu gelişmeyi sosyal medya hesabından, "Tamamen milli kaynaklarla geliştirilen ilk helikopterimizin ilk uçuşu vatana millete hayırlı olsun. Tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkür ve tebrikler. Rabbimize hamdolsun." ifadesiyle duyurdu.

ÖZELLİKLERİ NELER?

2x turbo şaft motor LHTEC-CTS800·4AT, 2x1024 kw ve 2x1373 shp'lik kalkış gücüne sahip olacak olan T625 yüksek sıcaklık ve irtifa performansı, çoklu görev kabiliyeti, geniş kabin hacmi, gelişmiş aviyonik sistemler ve kokpit ile katlanabilir iniş takımına sahip olacak. 

Saatte 306 km'lik hızla gidebilecek özellikteki helikopter, 740 km'lik menziliyle yaklaşık 4 saat boyunca inmeden havada kalabilecek. Harici yakıt tankıyla bu süreler daha da uzatılacak. 12+2 kişilik kapasitesine sahip olan helipterin uzunluğu ise yaklaşık 16 metre. Taşıma, VIP, kargo, hava ambulansı, hava taksi, arama-kurtarma, kıyı ötesi taşıma işlerinde kullanılabilecek.

Bugün ilk başarılı uçuşunu gerçekleştiren T625 tamamlandığında ise işte böyle görünecek...

Editör: TE Bilisim