Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2023 yılı fındık fiyatının ardından Toprak Mahsulleri Ofisi harekete geçmiş, fındık üreticilerinin fındığını satın almak için hazırlıklara başlamıştı. Ancak fındıkta fiyatın 54 TL olarak belirlenmesine rağmen Türkiye'nin fındık karteli haline gelen bir firma, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına rağmen Eylül ayı ilk haftasında 48 TL'den fındık alımı yapacağını duyurmuş ve fındık piyasalarını alt üst etmişti. 

Ancak Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, fındıkta fiyatın 54 TL olarak belirlenmesine rağmen bazı şirketlerin kartel oluşturarak üreticinin elindeki fındığı daha düşük fiyatla almaya çalıştıklarından yola çıktı, "Fındığı birkaç spekülatörün insafına bırakamayız. Fındık için savaşacağım" ifadeleriyle beyanatlar verdi. O günden itibaren kolları sıvayan Başkan Güler ve ekibi, söz konusu firma hakkında ciddi bir dosya hazırlayarak Rekabet Kurumu'nu harekete geçirdi.

SORUŞTURMA RESMEN BAŞLATILDI

Rekabet Kurumu ise 15 Kasım 2022 tarihinde resmi internet sayfasından bir açıklama yayınlayarak (https://www.rekabet.gov.tr/tr/Guncel/ferrero-findik-ithalat-ihracat-ve-ticare-b5f8ceec2564ed11a22d0050568595ba) soruşturmanın resmen başlatıldığını duyurdu. Açıklamada, "Ferrero International S.A. ve iştiraklerinin fındık pazarında, üretimden itibaren, alım, kırım ve ihracat aşamasına kadar tüm seviyelerdeki eylemleri ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri iddiasına yönelik olarak yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulu'nca karara bağlandı. Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 03.11.2022 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak, Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasına, 22-50/734-M sayı ile karar verdi" denildi.

BAŞKAN GÜLER: "ÇOK CİDDİ DOSYALAR HAZIRLADIK"

Bugüne kadar kimsenin yapmaya cesaret edemediği atağı tek başına yapan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler ise Rekabet Kurumu'nu harekete geçiren hamlesini şu sözlerle açıkladı: "Yaptığım çalışmalarda rekabet hukukuna karşı bir takım aykırılıkları tespit ettik ve hukuki bir süreç başlattık. Çok ciddi dosyalar hazırladık ve Rekabet Kurumu'na başvurduk. Dolayısıyla onların uzmanları geldi, incelemeler yaptılar. Yaptıkları çalışmalarda başlattığımız hukuki süreci ciddi buldular. Belgelerin, bilgilerin ve karşılaşılan durumun hukuki olarak ciddi olduğunu gördüler. Bu süreç devam ediyor." 

Ordu'dan komşu Tokat'a 'geçmiş olsun' mesajları yağdı Ordu'dan komşu Tokat'a 'geçmiş olsun' mesajları yağdı

NASIL BİR CÜRETSE!

Başkan Güler açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı: "Cumhurbaşkanımız 30 Temmuz'da Ordu'ya teşrif ettiler. Kendileri uzmanlara da dayanarak, ilgili kurumlara, bakanlığa, aynı zamanda meslek odalarından alınan bilgilere göre kendileri bir fiyat açıkladılar. O fiyattan 33 gün sonra nasıl bir cüretse, bir başka kurum, yani adı geçen firma ve ekibi yeni bir fiyat açıkladılar. 33 gün sonra. Bu kabul edilebilir birşey değil. Soruşturma başlatıldı ve bundan halkımız çok memnun."

Editör: TE Bilisim