Samsun'da kentin adete sembolü olarak bilinen ve Türkiye'de gerçekleştirdiği anıt heykeller ile tanınan Avusturyalı heykeltıraş, ressam, bakır oymacısı ve illüstratör Heinrich Krippel yapılan Atatürk Anıtı, çirkin bir saldırıya konu oldu.

Dönemin Samsun Valisi Kazım Paşa tarafından Samsun halkı adına Avusturyalı Krippel'e 1927'de sipariş edilen ve 1928'de Viyana'da yapımına başlanarak 1931 yılında tamamlanıp 29 Ekim 1931'de bugünkü yerine dikilen, 15 Ocak 1932'de de resmi açılışı yapılan Onur Anıtı'nın  halat bağlayarak yıkılmak istendiği ortaya çıktı. Saldırganlar, Atatürk Anıtı'nın üzerindeki atın arka bacaklarına ip bağlayıp çekerek yıkmaya çalıştı. Başaramayınca ipleri bağladıkları yerde bırakıp kayıplara karıştı. 

ONUR NÖBETİ BAŞLADI

Olayın farkedilmesinden sonra Samsun'da ortalık karıştı. Milli Mücadele'nin sembol kenti Samsun'un adeta onurunu simgeleyen Onur Anıtı'na yapılan bu çirkin saldırıya Samsunlular tepkisiz kalmadı, 'onur nöbeti' tutmaya başladı. 

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
VALİ DAĞLI: "BU MENFUR SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUM"

Samsun Valisi Doç.Dr.Zülkif Dağlı da yaptığı açıklamada, "Cumhuriyetimizin kuruluşuna liderlik eden büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele yolunda ilk adımı atarak kurtuluş meşalesini yaktığı Samsun'umuzun simgesi haline gelmiş Atatürk Anıtı'na (Onur Anıtı) yapılan menfur saldırı tüm boyutlarıyla ele alınmakta olup, yakalanan 2 kişinin sorgulaması ve olayla ilgili geniş çaplı soruşturma devam etmektedir. Bu menfur saldırıyı bir kez daha şiddetle kınıyorum. Olayın idari ve adli süreci tarafımdan yakinen takip edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim