Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün üst üste yaptığı etkili ve sağanak yağışlar Ordu ve Giresun'un yanı sıra Doğu Karadeniz Bölgesi'nde en fazla Rize'yi vurdu. 

Saat saat ölü sayısının arttığı Rize'de son olarak son olarak bir köy muhtarıyla bir kadının cansız bedenlerine ulaşıldı. Ölü sayısı 7'ye yükseldi. Bir taraftan kayıp 3 kişiyi arama çalışmaları sürerken, feaketin boyutları ise gün ağarınca ortaya çıktı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bölgede yeni sağanak yağış uyarısı yaptı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan şiddetli yağış, yaşamı olumsuz etkiliyor. Rize'nin 6 ilçesinde dereler taştı, yollar ulaşıma kapandı, heyelanlar meydana geldi.

CANSIZ BEDENLER ÇIKARILIYOR

Ev ve işyerlerinin sel sularına teslim olduğu Rize'nin Muradiye beldesinde kayıp 3 kişiden biri olan Hacere Mert'in cansız bedeni toprak altından çıkarıldı. Eşi Nuri Cemal Mert ve yağmurdan kaçarak evin altına sığındığı öğrenilen Batuhan Delihasan'ı ise AFAD, İDAK, AKUT ve JÖAK ekipleri tarafından sürdürülüyordu.

İSİMLER BELLİ OLMAYA BAŞLADI

Hacere Mert'in dışında hayatını kaybeden diğer vatandaşların ise 28 yaşındaki Ayşe Karali, Aynur Karali, Mustafa Karali ve Adem Yanık oldukları öğrenildi. Diğer 2 kişinin kimlikleri ise belirlenmeye çalışıyor. 

BAKANLAR SOYLU, KURUM VE KARAİSMAİLOĞLU RİZE'DE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Rize'deki sel ve heyelanlara ilişkin, "Toplam 8 vatandaşımızla ilgili yapılan arama kurtarma çalışmalarında 5'ini kaybettik. Diğer 3'üyle ilgili de arama kurtarma çalışmalarına enkaz altında ulaşma çalışmalarına veya dere yatağı, aynı zamanda da denize ulaşmışsa çerçevede tüm çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Rize'de şiddetli yağışa bağlı sel ve heyelanların meydana geldiği bölgelerde incelemede bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise hasar tespit çalışmalarını gerek merkez Rize'den gerek çevre illerden getirdikleri ekiplerce yaptıklarını ifade ederek, "2 gün içinde inşallah bölgedeki hasar tespit çalışmalarında bir netice alacağız. Bir taraftan da hem heyelan riski altında kalmış yine taşkın riski altında olan binaların tespitlerinin yapılmasına müteakip daha önce Giresun Dereli'de olduğu gibi burada da konutlarımızın hızlı bir şekilde inşasını TOKİ Başkanlığımız eliyle yapacağız." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da ana yollar bakımından hasarlı yollar olduğunu kaydederek, "Ama ulaşıma kapalı yolumuz yok ana yollarda. Köy yollarında sıkıntılarımız var. İnşallah bütün ekip, ekipman bütün arkadaşlarımız canla başla çalışıyorlar. Bütün köy yollarında da ulaşamayacağımız yer en kısa zamanda kalmayacak. İletişim konusunda da kısmen bazı yerlerde sıkıntılarımız var. Tabii elektrik kesintileri nedeniyle de oluşan sıkıntılar var. İnşallah hepsini de çözmek için çalışıyoruz. Seyyar ekiplerimiz de bölgedeler. İnşallah en kısa sürede bu afetin izlerini ortadan kaldırmak için bütün arkadaşlarımızla birlikte canla başla çalışıyoruz." diye konuştu.

İncelemelere, Rize Valisi Kemal Çeber, AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu da katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize'de şiddetli yağışa bağlı oluşan sel ve heyelanlarla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Rize Valisi Kemal Çeber ile telefonda görüşerek bölgedeki durum hakkında bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Erdoğan, görüşmede, sel ve heyelan nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyerek Rize halkına geçmiş olsun temennilerini iletti.

Bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaraların sarılması için devletin tüm imkanlarıyla vatandaşlarının yanında olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Rize'de sel ve heyelanın yaşandığı bölgede temaslarını sürdürüyor.

Editör: TE Bilisim