Bingöl depreminin ardından Deprem Uzmanı Prof.Dr.Naci Görür, CNN Türk'e konuştu. Depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın en doğu ucunda yaşandığını belirten Görür, "Bu depremin iki önemi var" dedi açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

"Erzincan ile Karlıova arasını bir noktada biraz daha hassas hale getirdi. Neden getirdi? Biz bu bölgede Yedisu Fayı üzerinde daha büyük bir deprem bekliyorduk. Dolayısıyla bu bölgede olabilecek depremi öne çekmiş olabilir, hızlındırmış olabilir. Dikkatli olmak lazım. Bu deprem orta büyüklükte bir deprem Karlıova'ya çok yakın. Karlıova'nın önemi, Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı'nın kesim noktası. O nedenle burada olabilicek bir hareket, enerji transferi Doğu Anadolu Fayı'nı da etkileyebilir. Doğu Anadolu Fayı'nın oradaki kısmı, Karlıova-Bingöl arası. Karlıova-Bingöl arasında da bir deprem bekliyoruz. Yani Türkiye'de bu deprem olmadan önce bize sorsaydınız, yer bilimcilere biz Erzincan-Karlıova derdik, yani bugünkü depremin olduğu hattı derdik.  Karlıova-Bingöl Doğu Anadolu Fayı üzerinde, bu deprem dediğim gibi Kuzey Anadolu üzerinde ama bu iki fayın kesim noktasına yakın."

EN SON YIKICI DEPREM 154 YIL ÖNCE OLDU

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda en son yaşanan yıkıcı depremin bundan 154 yıl önce meydana geldiğini hatırlatan Prof.Dr.Naci Görür, "Böyle olunca ben şimdi, Bingöl ile Karlıova arasının da hassas hale geldiğini düşünüyorum, tıpkı Erzincan-Karlıova arasında olduğu gibi. Çünkü Bingöl-Karlıova arasında en son deprem 1866'da olmuş. 7.2 büyüklükte. Ben bu depremi şahsen böyle okuyorum. Dikkatli olunması gereken, yani bu deprem bir yerde bir sakinleşmeye olmamış olabilir. Aksine her iki fayın ucunu da belli ölçüde hassas hale getirmiş olabilir. Erzincan-Karlıova arasının çok daha riskli hale geldiğini belirten Prof.Görür, "Erzincan-Karlıova ve Karlıova-Bingöl arası. Bu iki bölge üzerinde dikkatli olmak lazım. Bu son deprem, bizim de deprem beklediğimiz bu bölgelerde hareketlenmelere neden olabilir" dedi.  

Editör: TE Bilisim