AK Parti ve CHP'li Ordu milletvekillerinin çabaları boşa çıktı, CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı sordu, AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk açıkladı. Ordu-Giresun Havalimanı 'Boeing' kurbanı oldu.  
  
AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Ordu-Giresun Havalimanı'ndaki sefer iptalleri ve buna paralel yüzde 300'lere varan oranlarda artan bilet fiyatlarının nedenlerini sıraladı. Milletvekili Öztürk, eksilen uçak sefer sayılarına ilişkin, Ordu'dan Ankara ve İstanbul seferlerinde ülke genelinde eksilmeler olduğunu ancak Ordu-Giresun Havalimanı'nın bundan etkilenmediğini söyledi. Öztürk, "Bu kapsamda, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nce işletilen ülke genelindeki iç hat istasyonlarda uçak sayısı 2019 yılında yüzde 18 azalmış olmasına karşın, Ordu-Giresun Havalimanı'nda yüzde 1 artmıştır. Dış hat uçuş sayısı iç hat istasyonlar için ülke genelinde yüzde 30 azalmış olup, Ordu-Giresun Havalimanı'nda ise yüzde 22 artmıştır" ifadelerini kullandı. 

DHMİ verilerine göre ülke genelinde iç hat yolcu sayısı yüzde 27 azalırken, Ordu-Giresun Havalimanı'nda ise bu azalmanın yüzde 3 olduğunu belirten Öztürk, "Dış hat yolcu sayısı ise genelde yüzde 31 azalmış olup, Ordu- Giresun Havalimanı'nda ise yüzde 24 artmıştır" dedi.

"YOLCU SAYISI 2019'DA GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE ORANLA YÜZDE 8 ARTTI"

Öztürk açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

"2018 yılı aynı dönem için 675 bin kişi olan toplam yolcu sayısı 2019 yılı gerçekleşmelerine göre yaklaşık yüzde 8 artarak 734 bin kişi olmuştur. Toplam sefer sayısı ise 2018 yılına göre yaklaşık yüzde 1 artış göstererek 4 bin 550 seferden 4 bin 610'a yükselmiştir." 

"İPTALLER BOEİNG 737 MAX YÜZÜNDEN OLUŞTU"

Ordu-Giresun Havalimanı'ndan İzmir, Antalya, Kıbrıs'a uçuşların uçak ve ekip müsaitliği olmadığından gerçekleştirilemediğini belirten Öztürk, çak sefer sayılarının ise Boeing 737 MAX serilerinin seferden çekilmelerinden dolayı yaşandığını belirtti. 

İşte o açıklamalar:

"İzmir için Sunexpress Havayolu şirketinin 2019 yılı için bir çalışması olmuştur, fakat Boeing firması 737 MAX serisi uçakların uçurulamaması nedeniyle oluşan kapasite sıkıntısından dolayı planlama gerçekleşememiştir. Önümüzdeki kış dönemi için bir önceki tarife planına paralel olarak; İstanbul Havalimanı hattı haftalık 18, Sabiha Gökçen Havalimanı haftalık 20, Ankara Esenboğa Havalimanı için haftalık 14 frekans meydan oluru alınmış olup tarife planlaması yapılmıştır. Boeing firması 737 MAX serisi uçakların uçuşlarının yasaklanmasından dolayı Türkiye genelinde yaşanan uçuş sefer sayılarındaki azalmanın giderilmesi noktasında hava yolu şirketlerimiz gerekli çalışma ve planlamaları yapmaktadır. Özet olarak, Tüm Türkiye'de olduğu gibi Ordu-Giresun Havalimanı'na yapılan sefer sayılarındaki azalmanın Boeing 737 MAX seri uçakların uçurulamayışı nedeniyle ortaya çıktığını, geçici olduğunu ve kısa zamanda çözüme kavuşacağını düşünüyoruz. Hemşehrilerimiz müsterih olsun. Tüm diğer konularda olduğu gibi bu konunun  da yakın takipçisiyiz."

"THY'DE 12 ADET BULUNUYOR"

Yeni nesil olarak tanımlanan Boeing 737 MAX serisi uçaklar, Endonezya ve Etiyopya'da düşerek toplamda 346 yolcunun ölümüne sebep olduğu için Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından 737 Max 8 ve 9 tipi uçaklara geçici olarak yasak getirmişti. Bu yasakların ardından Türkiye'nin yanı sıra Avrupa Birliği ülkeleri, İngiltere, Çin, İzlanda, Avustralya, Singapur, Hindistan, Malezya ve Umman hava sahasını Boeing 737 Max tipi uçakların ülkeye giriş çıkışını geçici olarak yasaklamıştı. 

THY, 13 Mart 2019'da aldığı kararla filosunda bulunan 11 adet Boeing 737 MAX-8 ve 1 adet B737-MAX 9'u tedbir amaçlı uçuşa kapatırken, aynı firmaya toplam 12 adet daha Boeing 737 MAX serisi uçak siparişi bulunuyor.

Boeing firmasının ileri teknolojik özellikli, LEA1B motoruyla çevre dostu olarak tanımladığı 737 MAX serisinin 7, 8, 9 ve 10 serileri bulunuyor.

ORDU'YA HANGİ UÇAKLAR İNİŞ-KALKIŞ YAPIYOR?

Ordu-Giresun Havalimanı'na ise genellikle Türk Hava Yolları, Anadolu Jet ve Pegasus Havayolları'na ait Airbus 319-100, 320-200, 321-200 ve Boeing 737-800 tipi ticari yolcu uçakları iniş ve kalkış yapıyor. 

Editör: TE Bilisim