Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre 100 bin kişiye düşen COVİD-19 vaka sayısının güncel Türkiye haritasını paylaştı. Karadeniz Bölgesi'nde vaka artışı devam etti. Ordu'da geriledi, Samsun ise zirveye yerleşti. Ancak Ordu'da Türkiye genelinde yine ilk 5 il arasında yer aldı. Vaka sayısının en az olduğu iller yine Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri oldu. 

Hem Türkiye, hem de Karadeniz Bölgesi'nde vaka artışı devam ediyor. Artışta birincilikte Samsun zirveye yerleşirken, Samsun'u Sinop, Ordu, Giresun ve Trabzon takip etti. Haritaya göre haftalık en fazla vaka artışının olduğu iller Samsun, Sinop, Giresun, Ordu ve Trabzon olarak açıklandı. 

ORDU'DA HAFTALIK VAKA SAYISI 2 BİN 296'DAN DEN 2 BİN 135'E DÜŞTÜ

Ordu'da 20 Şubat-26 Şubat 2021 tarihleri arasında haftalık 2 bin 296, günlük ortalama 328 olan vaka sayısı, bir hafta sonra 27 Şubat-5 Mart tarihleri arasında 100 binde 280.27'ye, yani haftalık 2 bin 135'e, günlük de ortalama 305'e düştü.

EN AV VAKALI 5 İL

Türkiye'de vaka sayısının en az görüldüğü il Hakkari olurken, Hakkari'ye Şırnak, Batman, Mardin ve Siirt oldu. 

ÜÇ BÜYÜKŞEHİRDE VAKA SAYILARI ARTTI

Türkiye genelinde üç büyükşehirde de vaka sayıları yükselişe geçti. İstanbul'da 111.57, Ankara'da 54.83 ve İzmir'de 66.47 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bu hafta ne kadar tedbirli olursak, şehirlerimizin rengi ona uygun olarak şekillenecek. Mevcut avantajlarımızı kaybetmemek için daha dikkatli ve temkinli hareket etmeliyiz" dedi. 

BATI İLLERİNDE UŞAK'TAKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Uşak'ta 100 binde 18.40 olan vaka oranı, geçtiğimiz hafta ise 10.83'e geriledi. Güneydoğu Anadolu illeri dışında Türkiye'nin batısındaki tek mavi renkli il Uşak olmaya devam etti. 

Benim kişisel fikrimdir, bilimsel bir gerçekliğe dayanmamaktadır. Öncelikle bunu belirtmek isterim. Bilimsel bir veri veya gerçekliğe dayanmıyor dedim, ama reel gerçekliğini de görmek gerek.

Nasıl mı? Şöyle...

Türkiye genelinde sokağa çıkma kısıtlama kararı ilk kez 20 Kasım 2020 Cuma günü alındı. İlk kısıtlamalar 21 Kasım Cumartesi günü saat 20:00'den 22 Kasım Pazar günü saat 10:00'a kadar, 22 Kasım Pazar günü saat 20:00'den 23 Kasım Pazartesi günü saat 05:00'e kadar uygulandı.

İşte o gün bugündür, kısıtlamalar devam ediyor. 

Hafta içi sabah 05:00'ten, akşam saat 21:00'e kadar serbest. Halk saat 21:00'dan sonra evlerine kapanıyor. Hafta sonu Cuma günü saat 21:00'den Pazartesi sabahı 05:00'e kadar yine kısıtlamalar devam ediyordu. Birkaç gün önce Cumartesi günleri de hafta içi günlere dahil edildi. Yani; 21:00'a kadar serbest, sonrası kısıtlı. Pazartasi sabahı 05:00'e kadar.

Peki kısıtlamalar neye çare oldu? 

Vaka sayısı düştü mü? Azaldı mı? 

Tabiki hayır. Arttı, artmaya da devam ediyor. 

Demek ki, öyle yok tam kapanma, yok tam kısıtlama, yok laz inadı vesaire gibi medyatik ifadeler kullanmak, insanların psikolojilerini bozacak açıklamalar yapmak da doğru değil. 

Haliyle Ordu'yu yönetenleri de yanlış yönlendirmemek gerekiyor.

Peki ne yapmalı? Şu kadarcık aklımla söylüyorum.

Bir. Herkesin, hepimizin artık maskeyle yaşamayı rutin haline getirmemiz lazım. Bir mont gibi, bir kazak-gömlek gibi üzerimizden eksik etmeyeceğimiz bir unsur veya aksesuar olmalı.  

İki. Kırmızı kategori kategorideki illere aşı konusunda daha fazla yoğunluk sağlanmalı. İlk dozu olmayan herkes, karantinadaki temaslılar başta olmak üzere olmalı. Zaten ikinci doz için hem korunma, hem de 15 gün süre gerekecek. Haliyle bu 15 günlük süre de vakaların azalmasına fayda sağlayacak.

Üç. Denetimler vatandaşın cebine yakacak nitelikle sırf ceza kesebilmek için değil, insanların morali, motivasyonu, insanların sağlığı ön planda tutularak yapılmalı. 

Örneğin, bugün Ordu Altınordu'da Süleyman Felek Caddesi'nde iki küçük çocuğuyla çıkan anne-babayı bir polis memuru müdahale etti. O polis memuru kimliğini bilmiyorum, ama o anne-babaya 20 yaş altı grubun serbestlik saatini hatırlattı. Aileyi derhal caddeden çıkardı. Belki ceza kesmediği için amirlerinin gözünde görevini yapmadı, ama bana göre bir polis olarak insani görevini yaptı.

İşte önemli olan da bu zaten. 

Ordulular çok şanslı, çünkü mükemmel bir yüreğe sahip hem Vali'leri, hem de Büyükşehir Belediye Başkan'ları var. Özellikle bu konuda, bu iki ismi de kırmayacaktır. Zaten hepimiz konuya yeteri kadar duyarlıyız ve inanın Ordu kırmızı kategoriden çıkacaktır.

Kendi adıma ben hemşerilerime güveniyorum. Bu illeti birlikte yeneceğiz.

Editör: TE Bilisim