ORDU - Kısa adı ORAY-BİR olan Ordu İli Arı Yetşitiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, geçtiğimiz günlerde Tv52'de sabah kuşağında yayınlanan bir programın canlı yayınında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ordulu arıcıların özellikle ilkbahar ve yaz dönemlerinde gittikleri Erzurum'un yüksek kesimlerinde bazı insanlar tarafından darp edildiklerini, işkenceye maruz bırakıldıklarını ve rüşvet istendiğini iddia etti. Aydın, sorunu çözmek için o bölgede güçlü gördükleri Halkların Demokratik Partisi'ni ziyaret ettiklerini açıkladı. Ordulu arıcılara karşı yapılan baskı ve şiddet sorunu bölgedeki mülki amirlerin de çözemediğini söyleyen Ordu İli Arı Yetşitiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, "Mülki amirinin gücü yetmiyor. Buradan rahatlıkla söyleyebilirim. O bölgede mülki amirinin o işlere gücü yetmiyor, Halkın Demokrasi Partisi'ni o bölgede güçlü gördük. Hala da öyle. Biz gittik, onlarla görüştük. Bir nebze de olsa çözdük. Bu işi yapanları buldular. Bu işi yapanlar Karayazı'nın içinde bir tane çapulcu, bakkalı olan birisi. İki tane de köyde var. Bu işi yapanları onlar 10 gün içinde buldular." dedi.

"40 MİLYAR RÜŞVET İSTEDİLER!"

Erzurum'un yüksek kesimlerine giden Ordulu arıcılardan o yörede yaşayan bazı insanlar tarafından rüşvet istendiğini ve işkence yapıldığını söyleyen Aydın, canlı yayında sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arıcıdan rüşvet istiyorlar. Bir tane arıcımızdan 40 milyar lira para istemişler, 10 milyar lira aldılar. Yani bunları biz çıkarttırdık o bölgelerde. Daha sonra 2 Eylül'de ben yine Erzurum'daydım. Çünkü 4 defa ben o bölgeye gittim. Büyük sıkıntılar vardı. 2 Eylül'de yine Karayazı bölgesinde bir tane arıcımız, 4-5 arkadaş bir yerdeyiz. Darp edildiler, arabasının camları, lastikleri kesilmiş."

"KOLLARINA ZIMBA ÇAKMIŞLAR!"

"Hemen o gün sabahleyin duyduk ve ben yönetim kurulundan 2 tane arkadaşımı Karayazı bölgesine gönderdim Erzurum'da. O arkadaşlar Erzurum'a geldi. Ben onların resimlerini çektim, o gün akşamda Ordu'da bir yerel televizyonda da bir gün sonra yayınlattım. Adamların kollarına 30-40 tane şu çerçevelere çakılan zımbaları çakmışlar, o kadar işkence yapmışlar ki. Bunlar anlatılacak gibi değil. Yani bu arıcı para kazanıyor da, öyle çok kolay değil. Arıcılarımız soyuldu. İşkence, sopalarla dövüldü. Tenekelerle üzerlerine su dökülerek iki saat gibi falan işkence yapılmış. Bunu insanlık asla kabul etmez. Böyle birşey de olamaz. Yani bir insana, insanın bu kadar zulmü de olmaz. Gariban arıcı oraya gitmiş, çelik çocuğunun rızkını temin etmek için. Yani terör değil, devlet düşmanı değil. Nedir? Ülke ekonomisine katkıda bulunmak için, çelik çocuğunun rızkını temin etmek için, bu kadar işkence olmaz."

"ORDULU ARICILARIN HDP ZİYARETİ" 

Sorunları çözebilmek için bölgede güçlü gördükleri Halkların Demokratik Partisi'ni TBMM'de ziyaret ettiklerini söyleyen Aydın, 20 Ocak'ta HDP'nin parti grup toplantısına katıldıklarını ve Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la görüştüklerini söyledi. Arıcıların bölgedekti sorunlarına çözüm bulmak amacıyla gittiklerini söyleyen Necati Aydın, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bunlara ileride bir çözüm bulmak için geçtiğimiz hafta, geçtiğimiz Salı günü, bir hafta önce Sayın Selahattin Demirtaş'ı ekibimle beraber ziyaret ettik. Çok iyi karşıladı. Grup Toplantısı'na katıldık. Orada aynen şöyle dedi. Son zamanlarda İran'dan gelen kaçak ballar, televizyonlarda 10 tanesi 100 Lira'ya satılan balların dedi, gündeme oturduğu zamanda bugün aramızda çok özel misafirlerimiz var. Ordu'dan gelen, Ordu Arıcılar Birliği Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri aramızda. Demek ki, bunların bir sorunu var, buraya kadar geldiler. Bölgemize gelen bütün arıcılar başımızın tacıdır. Yerel yönetimlere de buradan bildiriyorum. Bütün belediye başkanları da grup toplantısındaydı. Arıcılarımızı herkes baş tacı edecek bundan sonra. Arıcılık sadece bal demek değildir. O bölgedeki diğer çiçeklere, bitkilere de dedi, tozlaşmadan dolayı büyük katkıları var. Bizim bunları anlatmamız lazım. Mutlaka arıcıların da çok zor şartlarda bal ürettiğini biliyoruz. Bugün Türkiye'nin neresine gitseniz bir Ordulu arıcı var. Türkiye dedi, bal üretiminde arıcılıkta Çin'den sonra ikinci sırada, Ordulular da birinci sırada. Yani arıcılığı bizim kadar anlattı. Kendisine teşekkür ederim. Ordulu, Türkiye'nin neresine gitseniz dedi, Hakkari'nin deresine de git, Edirne'ye de git, Erzincan'a da git her tarafta bir Ordulu mutlaka, her derede bir Orduluya mutlaka çatarsınız. Bunlar çok zor şartlarda da dedi, para kazanan insanlar. Bunlara dedi, elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız. Yerel yönetimler yardımcı olacak. Hiçbir arıcımızın bölgeye gelen arıcımızın burnu asla kanamayacak dedi. Ayrıca Grup Toplantısı'ndan sonra da dedi, ben arkadaşları makamımda özel olarak kabul edeceğim ve sorunları orada tartışacağız dedi. Kendisine teşekkür ederim."

"PKK ADI ALTINDA ARICILARIMIZA İŞKENCELER YAPILIYOR"

"Gerçekten bizi tekrar makamında kabul etti. Bir yarım saat de, makamında kendisiyle bütün sorunları anlattık. PKK adı altında da bilhassa da arıcılarımıza bu işkenceler yapılıyor dedik. Kendisine bu bilgileri verdik. İnşallah biz o bölgedeki yerel yönetimlerle de arıcılarımız yaylaya gittiğinde görüşeceğiz, onları gidereceğiz."

"AK PARTİ ÇÖZÜM BULAMADI"

"Temmuz ayında, İhsan Şener'le görüştüm. Mustafa Hamarat'la görüştüm. Çünkü ikisi de Ak Partili'dir, onlar bu işlere çözüm bulurlar, ama gördüm ki bir çözüm bulamadılar. Biz de o bölgeye gittik. Zaten şu anda Doğu'da, Güneydoğu'da arıcımız yok. Önceden tedbir almak lazım." 
Editör: TE Bilisim