Ordu'nun Ünye ilçesinde bir genç kadın ve bir genç erkeğin gece vakti sokak ortasında tartışması ve genç erkeğin kadını bıçakladığı izlenimi veren görüntüler düzmece çıktı. Polis, Ordu Valisi Seddar Yavuz'un talimatıyla harekete geçti, görüntülerin hem kurgu olduğu anlaşıldı, hem de bu kurguyu yapan 5 kişi, kimlik ve telefonlarıyla birlikte tespit edildi.

Ünye ilçesine bağlı Liseler Mahallesi'nde yaşanan bu olayı görüntü arkasında yüzleri görünmeyen 2 kişi cep telefonuyla çekiyor ve tartışan kadınla erkeği görüntülerken aralarında şu diyalog yaşanıyor:

GÖRÜNTÜYÜ ÇEKEN ŞAHISLAR

Birinci şahıs  : Oğlum kızı dövüyor l..
İkinci şahıs    : Belki karısıdır bırak karışma ya
Birinci şahıs  : Aynen
İkinci şahıs    : Haydiiii, bu adam bu karıyı öldürür birader... 
                      : Bak bak bak bak bak
Birinci şahıs  : Aynen, mevzuya bak mevzuya
                       Mevzuya bak, bıçak van l.. adamın elinde
                       Bıçak var baba adamın elinde..
İkinci şahıs    : Elinde bıçak var, bir elinde bıçak var
                        Ya adam dövüyor l.. 
                       Oğlum
Birinci şahıs    : Oğlum bıçak var l..    
İkinci şahıs      : Oğlum bıçakladı l..
Birinci şahıs    : Oğlum... Bıçakladı l.. Ambulansı arayın l.. Ambulansı arayın l..  

GÖRÜNTÜLENEN ŞAHISLAR

Görüntülere konu olan kadınla erkek, gece vakti sokak ortasında tartışıyor. Bu esnada genç erkek, sinirlerine hakim olamayarak genç kadına şiddet uyguluyor ve bıçaklıyormuş şeklinde elini genç kadının karnına üç defa sallalarak kaçıyor. Bu sırada karnından bıçak darbesi almış izlenimi veren genç kadın da olduğu yere yığılıyor ve görüntüler burada kesiliyor.  

HABER OLMAK İÇİN YALAN KURGU YAPMIŞLAR!

Görüntüyü çeken ve 2 kişi olduğu tahmin edilen şahıslar, işte bu diyaloglardan sonra kaydı bitiriyor. Toplam 27 saniyelik bu görüntüler hakkında Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ordu İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerine soruşturma talimatı verdi. Soruşturma sonunda, görüntüdeki olayın gerçekte hiç yaşanmadığı tespit edilirken, polis soruşturmayı derinleştirdi. Görüntülerin 12 Ocak 2019 Cumartesi günü Ünye'de çekildiği, olayla ilgili olarak da 27 yaşındaki S.V ve O.B, 19 yaşındaki A.T, 30 yaşındaki O.K ve 26 yaşındaki Ü.A isimli şahıslar olduğu tespit edildi.

İDDİAYA BİLE GİRMİŞLER!

Görüntülerde sadece sesleri duyulan şahısların ise O.B. ile S.V.'nin olduğu, kendi aralarında çektikleri bu kurgu görüntülerin bir ulusal televizyonun WhatsApp ihbar hattına göndererek iddiaya dahi girdikleri tespit edildi. Görüntüleri ise bir televizyon kanalının WhatsApp ihbar hattına O.B'nin kendisine ait cep telefonundan gönderdiği ortaya çıktı.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Olayın polis tarafından aydınlatılması ve tamamen kurgu olduğunun resmi olarak ortaya çıkmasının ardından Ünye Cumhuriyet Başsavcılığı, kimlikleri tespit edilen 5 kişi hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili 'Suç Uydurmak' başlıklı maddesine göre 3 yıla kadar hapis istemiyle soruşturma başlattı.

İŞTE TCK'NIN O MADDESİ

TCK - Suç uydurma
Madde 271- İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir. 

ORDU VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

Konunun tüm detaylarına ilişkin Ordu Valiliği 12 Ocak 2019 günü gece saat 23:34'te yazılı bir açıklama yaptı. İşte o açıklama:

12.01.2019 Cumartesi günü ulusal çapta yayın yapan bir televizyon kanalının ana haber bülteninde, 'Önce dövdü sonra bıçakladı' konulu haber görüntüsünde, ilimiz Ünye ilçesinde geldiği belirtilen haber, içeriğinde bir bayan şahsın, bir erkek şahıs tarafından darp edilerek bıçaklandığına dair görüntülerin yayınlanması üzerine yapılan araştırmalarda;

Belirtilen gün ve öncesi dahil olmak üzere Ünye İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne intikal eden böyle bir olayın olmadığı, ilçe ve çevre hastanelerde habere konu olan bir vaka intikal etmediği anlaşılmıştır. Habere konu olay yeri tespit edilmiş ve yapılan araştırmalarda böyle bir olayın olduğuna dair herhangi bir maddi bulguya rastlanılmaması üzerine; görüntülerin detaylı incelenmesinde bu olayın kurgu olduğu anlaşılmıştır.

Konunun aydınlatılması için yapılan detaylı çalışmalarda; 

söz konusu görüntülerin, 12.01.2019 Cumartesi günü Ünye 1992 doğumlu S.V., Ünye 1992 doğumlu O.B., Ünye 2000 doğumlu A.T., Ünye 1989 doğumlu O.K., Ünye 1993 doğumlu Ü.A. isimli biri bayan toplam 5 şahıs tarafından kurgulandığı tespit edilmiştir. İçlerinden Ünye 1992 doğumlu O.B. ile Ünye 1992 doğumlu S.V.'nin kendi aralarında bu çektikleri kurgu görüntülerin bir ulusal televizyonun whatsapp ihbar hattına gönderilmesiyle ilgili iddiaya girdikleri ve bu görüntüleri Ünye 1992 doğumlu O.B.’nin kendisine ait cep telefonundan televizyon kanalına gönderdiği anlaşılmış olup, konu hakkında Ünye Cumhuriyet Başsavcılığınca 'SUÇ UYDURMAK' fiilinden gerekli adli işlem başlatılmıştır. 

Basın-yayın kuruluşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 

Editör: TE Bilisim