KAYSERİ - Türkiye'nin de üretim ortağı olduğu 'Atlas' isimli A400M stratejik ulaştırma uçağının Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim töreni 12'nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'nda yapıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, bazı emekli hava kuvvetleri komutanları ve çok sayıda davetli katıldı.

"500 TÜRK MÜHENDİS GÖREV YAPTI"

Türkiye'nin ilk stratejik ulaştırma uçağı olan A400M, Türk mühendislerinin tasarım ve imalatına katıldığı ilk uluslararası uçak projesi. Son hava teknolojileriyle üretilen uçak, Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı 221'inci filoda görev yapacak. Türk Hava Kuvvetleri, proje kapsamında, 2013 yılında bir, 2014 yılında bir, 2015'ten 2018'e kadar da her yıl iki uçak teslim alacak. 2018'de son uçak yani 10'uncu A400M Türkiye'ye teslim edilecek. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) aktif olarak yer aldığı projede, yaklaşık 500 Türk mühendis görev yaptı. İmalatta yaklaşık 1,5 milyar Avro'luk üretim gerçekleştirecek olan TUSAŞ, satılacak uçaklardan da ayrıca pay alacak.

"45 METRELİK A400M'İN ÖZELLİKLERİ"

45 metre uzunluğundaki uçak, 43 metre kanat açıklığına ve 15 metre yüksekliğe sahip. 340 metreküp kargo hacmi olan A400M'in 37 ton malzeme taşıma kapasitesi bulunuyor. Uçak, 37 ton yükle 3 bin kilometre mesafeye, 10 ton yükle 9 bin kilometre mesafeye kadar uçabiliyor. 50 ton yakıt alabilen uçak, havada yakıt ikmali yapılmasıyla birlikte sınırsız menzile uçabiliyor. Cougar ve Skorsky tipi helikopterler, zırhlı araçlar, 32 tonu geçmeyen hafif tanklar bu uçakla taşınabiliyor. Altay tankı, 6 landrover cip, 2 orta boy kargo kamyonu, 3 ZPT ve 2 Atak helikopteri, üzerinde araç, cihaz, malzeme yüklü halde tırlar ve gemi konteynerleri bu uçakla yüksek hızda görev yerlerine ulaştırılabiliyor.

"İSTANBUL'DAN ABD'YE YAKIT İKMALSİZ GİDEBİLİYOR"

Uçaktaki her şey otomatik. Kendi kendine uçabilen, inebilen A400M, yine kendi frenlemesini yapıp durabiliyor. Üstün koruma özelliğine sahip uçak, radar veya ısı güdümlü füzelere karşı ısı ve metal parçacıkları yayarak, kendini koruyabiliyor. A400M'in seyir yüksekliği 13 bin metrede, maksimum hızı saatte 800 kilometre. 4 motorlu olan A400M nakliye uçağı, toprak pistlere de inip kalkabiliyor. Her biri 11 bin beygir gücünde 4 adet turboprop motor, uçağa jet performansı sağlıyor. İstanbul'dan kalkıp yakıt ikmali yapmaksızın ABD kıtasına gidebilen uçağın kabini 17 metre uzunluğunda. Uçak, gerektiğinde 66 sedye ve 25 sağlık personeli ile kısa sürede "uçan hastane" haline de getirilebiliyor.
Editör: TE Bilisim