Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT Düzenlemesi'ne ilişkin kamuoyunda uzunca bir süredir beklenen açıklamayı yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT düzenlemesini açıklayarak "Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde EYT Düzenlemesine ilişkin toplantının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, son durumu açıkladı. 

Sosyal Güvenlik Sistemi'nin yönetilebilir bir hale getirmek için çok çalıştıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizden önceki dönemde 1999 Eylül'ünde yürürlüğe giren düzenlemeyle atılan adımları, Dünya'nın ve ülkemizin hakikatlerine uygun bir şekilde 2008 yılında daha ileriye taşıdık. Elbette her reform, her düzenleme beraberinde yeni tartışmaları da getirmiştir. Bunlardan biri de, 1999 düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve prim günü şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın epeydir dile getirdiği talepleridir. Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin, çalıştığı süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaşı alabileceği bir sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Nitekim geçmiş yıllarda bunun acısı çok yaşanmıştır. Sistemin idamesine zarar vermemek ve ülke ekonomisinin üzerine kaldıramayacağı yükler bindirmemek için uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Bu yaklaşımımızdaki amaç asla çalışanlarımızın haklarının tesliminin önüne geçmek değildir. Tam tersine 85 milyon hep birlikte ortak geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, ölçüp biçmeden, hesabını kitabını sağlamca yapmadan herhangi bir taahhüt altına girmek istemedik. Büyüyen, gelişen, kalkınan Türkiye'nin imkanlarının el verdiğini gördüğümüzde de, hemen ilgili kurumlarımıza ve arkadaşlarımıza talimatını vererek çalışmaları başlattık" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 2,5 milyon kişiyi ilgilendiren açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Bugün de 1999 öncesi işe başlayan çalışanlarımızın emeklilik yaşıyla ilgili beklentilerini karşılayan adımın müjdesiyle kendilerini desteğimizi bir kez daha sergileme yoluna gidiyoruz. Devlet için büyük bir fedakarlık anlamına gelen bu düzenlemeyle birlikte artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak, yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum. Ülkemizin genişleyen ve büyüyen imkanlarını vatandaşlarımızın her kesimiyle istihdam ve üretim  gibi herkese dokunan alanlar öncelikli olarak bunları paylaşmayı sürdüreceğiz. Her konuda ve her zaman olduğu gibi bu düzenlemeyi de milletimiz için yapıyor, milletimize adıyoruz."

"DÜZENLEME SSK, BAĞKUR VE EMEKLİ SANDIĞI AYRIMI YAPMIYOR" 

"Tekrar hatırlayacak olursak, ülkemizde emekli olabilmek için 3 şartı prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenleme şartlardan ilk ikisini tamamlamış olup da, sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emeklilik sağlayan düzenlemeyi eski sistemdeki SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz. Bu düzenleme ilk çıktığında ülkemizde 5.6 milyon emekli varken, bugün 13.9 milyon emekliye hizmet veren bir Türkiye'ye ulaştık. Her yıl istidamına 1 milyon kişiyi ekleyen bir ülke olarak sosyal güvenlik sistemimizin aktif-pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yıllar içinde yaptığımız yüksek oranlı artışlarla da reel olarak bu kesimi kendi geliriyle geçinebilmesine imkan sağlayacak seviyeye çıkardık." 

"HERHANGİ BİR YAŞ SINIRI UYGULANMAYACAK"

Başkan Güler'in bu projesi Ordu'ya sınıf atlatır! Başkan Güler'in bu projesi Ordu'ya sınıf atlatır!

"Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenlemeyle yaklaşık 1 milyon 250 bin vatandaşımız da emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı hizmet birleştirme ve borçlanma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürece tamamlayacağız. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. İstihdamın 31.5 milyonu aştığı Türkiye'de her vatandaşımızın tecrübesine, bilgisine, emeğine katkısına ihtiyacımız var. Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için Sosyal Sigorta Prim Teşviki getiriyoruz. Amacımız, emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır." 

Editör: TE Bilisim