ANKARA - 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerçekleştirilecek yemin törenine katılmak üzere, saat 13.30'da ikametinden ayrıldı. 

Cumhurbaşkanlığı makam aracı, korumalar eşliğinde saat 10.15'te, Erdoğan'ın Keçiören Subayevleri'ndeki konutuna, Cumhurbaşkanlığı forsu ve bayrağı kapalı şekilde getirildi. 

Erdoğan ve eşi, TBMM'de düzenlenecek törene katılmak üzere, saat 13.45'de yeni makam aracına binerek ikametlerinden ayrıldı. 

Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı tarafından askeri törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ile Şeref Kapısı'ndan TBMM Genel Kurulu Salonu'na geçti. Şeref Kapısı önünde Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı TBMM Başkanı Cemil Çiçek karşıladı. 

TBMM Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın and içme töreni için olağanüstü toplandı. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki Genel Kurul, saat 14.00'de açıldı ve yoklama yapıldı. 

Cumhurbaşkanlığı ant içme törenlerinin devlet hayatında çok özel ve anlamlı yeri olduğunu belirten Çiçek, "Bu anlamlı günü Meclisimiz'e yakışan onurla, vakarla bugüne kadar hep icra ettik. Bugüne kadarki gelenek ve teamüller neyse bunu hiç istisnasız bugün de uygulamak durumundayız" diye konuştu. 

Bu sırada CHP'liler, usul tartışması açılmasını istedi. Çiçek'in bu talebe olumsuz cevap vermesi üzerine CHP'liler salonu terk etti. 

Toplantı yeter sayısının bulunmasıyla birlikte Başkanlığın Genel Kurul'a sunuşları ile Cemil Çiçek'in olağanüstü toplantı çağrısı yazısı okunarak, milletvekillerinin bilgisine sunuldu. 

TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra gündem hakkında bilgi verdi ve Erdoğan'ı salona davet etti. 

Çiçek, Başkanlık Divanı'nda, Erdoğan'a, YSK tarafından hazırlanan ve 12. Cumhurbaşkanı seçildiğine dair mazbatayı verdi. 

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda, mazbatasını aldıktan sonra and içerek görevine başladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeminin ardından TBMM Genel Kurul salonunda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Meclis Şeref Kapısı önünde de askeri bando İstiklal Marşı'nı çaldı. Bu sırada TBMM ana gönderine Cumhurbaşkanlığı Forsu çekildi.

Bu sırada Ankara'da ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı yapıldı. 

Erdoğan, Genel Kurul'u başıyla selamladıktan sonra Başkanlık Divanı kürsüne geçti, burada Çiçek ve katip üyelerle tokalaşarak, salondan ayrıldı. 

Erdoğan'ın ailesinin yanı sıra çok sayıda davetli töreni izledi. Törene, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, YSK Başkanı Sadi Güven, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bakan yardımcıları, eski milletvekilleri, bürokratlar, eski futbolcu Rıdvan Dilmen'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. 

Törende, milletvekillerini eşleri de yalnız bırakmadı. Büyükelçilerin yemin törenine davet edilmemesi nedeniyle kordiplomatik locası, milletvekillerinin ailelerine ayrıldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in eşi Gülten Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın eşi Münevver Arınç, AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'nun eşi Sare ve oğlu Mehmet Davutoğlu, töreni buradan izledi. 

Ayrıca Diyanet İşleri Başkanı Görmez, cübbesiyle törene katıldı. 

Erdoğan TBMM'den ayrılırken yine askeri tören ile uğurlandı. Cumhurbaşkanlığı makam aracının bayrağı ve forsu açıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan Anıtkabir'e doğru hareket etti. Anıtkabilr'de mozoleye çelenk koyulmasının ardından, öğleden sonra da Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde devir teslim töreni gerçekleşti.
Editör: TE Bilisim