Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'da Anadolu'nun bağımsızlık ateşini yaktığı 19 Mayıs 1919'un bu sene 95'inci yıldönümü kutlanacaktı. Ancak Soma'da yaşanan facia, ülke genelinde yas tutulmasına neden oldu. Yaşanan acı ve yas nedeniyle, yurt genelinde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı sadece anma törenleriyle sınırlı kaldı. Soma'daki maden ocağında hayatını kaybeden 301 madencinin anısına, kutlama törenleri yapılmadı. Bununla ilgili de Başbakanlık geçtiğimiz hafta bir genelge yayınlamıştı. Gençlik Haftası kapsamında daha önce planlanan şenlik, konser, eğlence ve kutlamalar da iptal edildi. 

CUMHURBAŞKANI GÜL VE BAŞBAKAN ERDOĞAN, ANITKABİR TÖRENLERİNE KATILMADI

Devletin zirvesi de 19 Mayıs mesajlarına Soma kayıplarını anarak başladı. Ankara'da Anıtkabir'deki çelenk törenine ise sadece Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç katılırken, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül Anıtkabir törenlerine katılmadı.

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN MESAJI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle yayımladığı mesajında, "Bugün bir taraftan millî bayramımızın gururunu yaşarken, diğer taraftan da Soma'da meydana gelen maden faciasının acısını yüreğimizde hissediyoruz. Milletçe derin bir üzüntü içerisindeyiz" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, mesajında Türkiye’nin modernleşme, çağdaş dünyayla bütünleşme ve müreffeh bir gelecek inşa etme gayretlerini kararlılıkla sürdüreceğini vurguladı. 

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN MESAJI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yayınladığı 19 Mayıs mesajında, "Gazi Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla birlikte aziz milletimizin umutları canlanmış ve kendi kaderini yeniden tayin edeceği İstiklal Mücadelesi başlatılmıştır. Samsun'da atılan tarihi adımın heyecanı, dalga dalga Anadolu'nun, Trakya'nın tümüne yayılmış; bu sayede, vatanımızın işgalden kurtarılması için azimli ve kararlı bir mücadele başlatılmıştır. İnanıyorum ki, Türkiye, genç ve dinamik nüfusuyla, Cumhuriyetimizin 100. yılında birçok hayalini, birçok hedefini gerçeğe dönüştürmüş olarak, çok daha parlak başarılara imza atacaktır." dedi.
Editör: TE Bilisim