Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 1 milyon 682 bin 309 depremzedeye 10 bin lira Hane Başı Destek ödemesi yapıldı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'da AA'nın canlı yayınına katılarak, soruları yanıtladı.

84 MİLYAR LİRAYI AŞTI

Cumhurbaşkanı Oktay, "Türkiye Tek Yürek" kampanyasına yapılan bağış miktarının sorulması üzerine, şu yanıtı verdi:

"Bu noktada geldiğimiz aşama 84 milyar lirayı aştı. Yani 84 milyar 400 milyon lira civarında. 115 milyar liralık taahhüdün yaklaşık 84 milyar 400 milyon lira kadarlık miktarı fiilen yatırılmış durumda. Bunlar da zaten yine afetzedelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılıyor olacak ve halihazırda da kullanılan miktarlar. Şu anda zaten afetzedelerimize sağladığımız birçok alan var. Yani bu geçici barınma merkezlerinin kullanılması, kalıcı konutların inşası aşamasında bütün bunlar değerlendirilecek. Şehirlerin altyapısının hepsinin yenilenmesi gerekiyor. Çok ciddi hasar gören yerlerimiz var onlar yeniden yapılıyor olacak. İçme suları, kullanım suları tamamının gözden geçirildiği bir yapıdan geçiyoruz. Doğal gaz tesisleri, bütün buralarda zaten kullanmaya başladı ama başka türlü yardımlar da veriyoruz."

Başkan Tepe Altınordu Belediyesi'nde A Takımı'nı kurdu Başkan Tepe Altınordu Belediyesi'nde A Takımı'nı kurdu

Oktay, ilk etapta depremzedelere verilen yardımları hatırlatarak, "10 bin liralık Hane Başı Destek ödemesine bakıyorum, 1 milyon 682 bin 309 depremzedeye şu ana kadar 10 bin liralık yardımı fiilen yapmış durumdayız. Yani toplamda 16 milyar 823 milyonluk sadece 10 bin liralık yardımdan yapmış durumdayız. Yine 207 bin kişiye, 3 milyarı aşkın 15 bin lira taşınma yardımı yapmış durumdayız. Yine kira ve ev yardımları devam ediyor. Hasar tespit durumuna göre hane başına eşya yardımlarımız da var." ifadelerini kullandı.

AFAD'a yönelik eleştirilere ilişkin soru üzerine Oktay, bu eleştirilerin her zaman yapılabileceğini ancak özellikle seçim döneminde olunduğu için oradan bir algı operasyonu yapmaya çalışan bir kesim olduğunu söyledi. Oktay, vatandaşın bölgeye gittiğinde gerçekleri gördüğünü, devletin sahada olduğunu belirtti.

"Sahada yoksunuz" denilmesinin "insafsızlık" olduğunu ifade eden Oktay, bölgedeki çalışmalarda tüm kurumların koordinasyonunun AFAD tarafından sağlandığını vurguladı.

Editör: TE Bilisim