MANİSA (SOMA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Soma Kömür İşletmeleri Maden Ocağı'nda incelemelerde bulundu. Akhisar Devlet Hastanesi'nde yaralıları ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile birlikte Soma'daki maden ocağı bölgesine geçti. Cumhurbaşkanı Gül, arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı maden ocağı bölgesinde incelemede bulunduktan sonra vatandaşlarla görüştü. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra kriz merkezine geçerek maden ocağında devam eden çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

"BU ACI TÜM TÜRK MİLLETİNİN ACISIDIR"

Daha sonra bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, büyük bir facia ile karşı karşıya bulunduğumuzu belirterek şunları söyledi: "Bu acı sadece buradakilerin değil tüm Türk milletinin acısı haline dönmüştür. Çok büyük bir facia ile karşı karşıyayız. Her şeyden önce burada hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımın, kardeşlerimin hepsinin mekânı cennet olsun. Ailelerine, annelerine, babalarına, eşlerine, çocuklarına hepsine başsağlığı diliyorum. Bütün milletimizin başı sağ olsun. Madende,  yeraltında, alın teri dökerek rızık kazanmak için çalışmak, kazançların belki de en kutsalıdır. Elden gelen her şey yapılıyor, şu anda kurtarma çalışmaları kesintisiz devam ediyor. Buradaki incelemeler ve kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor. İlk haber alındığından itibaren işin vahameti anlaşıldığı için devlet tüm imkânlarıyla seferber oldu. Maalesef kaybımız büyük."

"MİLLET OLARAK BÜYÜK BİR DAYANIŞMA GÖSTERMELİYİZ"

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "Her ailenin, her canın acısı hepimizin acısıdır, hepimizin canıdır. Bütün vatandaşlarımın bilmesini isterim ki; bir kişi bir kişidir, bir can bir kişidir. Bir kayıp o ailenin kıyameti demektir. Dolayısıyla acı büyüktür ve acı hepimizin acısıdır. Gerçekten çok büyük bir facia ile karşı karşıyayız. Bunun yaralarını sarmak için hepimizin el birliği içinde olmamız gerekiyor, büyük bir dayanışma göstermemiz gerekiyor, millet olarak. Türk milleti bu dayanışmayı muhakkak ki gösterecektir. Bu vesile ile dünyanın birçok yerinden de başsağlığı ve acılarımızı paylaşan dostlarımız, kardeşlerimiz var; hatta yas ilan edenler var. Onlara da teşekkür ediyorum. Şüphesiz ki bu acıların yaşanmaması gerekir. Bu acıları nasıl gelişmiş ülkeler minimize ettilerse, yaşamıyorsa artık, biz de bütün kurallarımızı tekrar gözden geçirmeli, gereken tedbirleri almalıyız. Bu doğrultuda Devlet Denetleme Kurulu olarak tavsiyelerimiz var. Eminim ki bunlar düzenlemelere ışık tutacaktır. Şüphesiz ki bu acıları bir daha çekmemek için ne gerekiyorsa bunların hepsi yapılacaktır."

"HER TÜRLÜ SORUŞTURMA TİTİZLİKLE YAPILACAKTIR"

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: "Ayrıca biraz önce verilen bilgilerde de gördüm ki bu olayla ilgili hem idari hem diğer her türlü soruşturmalar titizlikle başlamış ve muhakkak ki bunlar da devam edecektir. Burada hayatını kaybeden bütün kardeşlerimin mekânının cennet olması, ailelerine Cenab-ı Allah’ın sabır vermesi için dua ediyoruz. Onların eşleri, çocukları, anne ve babalarına da hepsine de Allah sabır versin.  Bütün milletimize, Türk milletine sabır versin. Buradan alacağımız derslerle bir daha bu acıları yaşamamak için de ne gerekirse muhakkak ki yapılması şarttır. Devletimiz, hükümetimiz bu acıları, biz nebze de olsa bunlara merhem olmak için, şüphesiz ki ailelere yardım için ne gerekiyorsa bunu da yapacaktır. Milletimizin başı sağ olsun. Bütün ailelerin acılarını ayrı ayrı bir kez daha paylaştığımı da belirtmek istiyorum."

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN TAZİYE ZİYARETİ

Açıklamasının ardından hayatını kaybeden işçilerden Ersin Keçeli’nin evine giden Cumhurbaşkanı Gül, aileye başsağlığı dileğinde bulundu.

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül’e TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu eşlik etti.
Editör: TE Bilisim