Ordu'nun Ünye ilçesinde vefat eden Kore gazisi Yalçın Taşçıoğlu'nun cenazesi toprağa verildi.

Gölevi Mahallesi'ndeki evinde dün akşam yaşamını yitiren Taşçıoğlu'nun (91) Türk bayrağına sarılı naaşı, askerlerin omuzlarında Ünye Büyük Camisi'ne getirildi.

Taşçıoğlu için burada düzenlenen cenaze törenine ailesi ve yakınlarının yanı sıra Vali Tuncay Sonel, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Garnizon Komutanı Personel Yarbay Bünyamin Dönmez, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Muhammet Ali Gökkan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Ünye Şubesi Başkanı Arif Takıcı, kurum amirleri ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Taşçıoğlu'nun cenazesi, öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Atatürk Mahallesi'ndeki asri mezarlığa defnedildi.

KORE SAVAŞI VE TÜRKİYE

Türkiye, TBMM'nin 30 Haziran 1950 tarihli oturumunda alınan tezkere kararıyla Kore'ye asker gönderdi. Bu karar, dönemin Demokrat Parti Hükümeti tarafından artan Sovyet Rusya tehdidine karşı NATO'ya üye olabilmek için bir fırsat olarak görüldü.

Birleşmiş Milletler Kuvvetleri Komutanı General Walton Walker, Türk Tugayı Komutanı Tuğgeneral Tahsin Yazıcı'ya 'Gümüş Yıldız' madalyasını takarken Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasındaki 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4 bin 414 erbaş ve er olmak üzere toplam 5 bin 90 kişilik 1'nci Türk Tugayı, 17 Eylül 1950'de İskenderun Limanı'ndan hareket ederek 12 Ekim 1950'de öncü takım Busan Limanı'na ulaştı ve savaşa dahil oldu. 

Savaşın başından Temmuz 1953'teki ateşkes kararına kadar geçen sürede toplam 14 bin 936 Türk askeri Kore'de görev aldı. Bunların 721'i 
şehit düştü, 175'inden haber alınamadı, 234'ü esir düştü ve 2 bin 147'si yaralanarak gazi oldu. 

Editör: TE Bilisim