Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğde amaç, "Denizlerimizdeki sucul biyolojik çeşitliliğe ve balıkçıların av araçlarına zarar veren balon balığının (Lagocephalus sceleratus) ekosistemdeki yoğunluğunu ve stoğa katılım oranını azaltarak balon balığının avlanmasını teşvik etmek amacıyla balıkçılara verilecek desteklemeye ilişkin iş ve işlemlerle ilgili usul ve esasları düzenlemektir" denildi. 

Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine Dair Tebliğ bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu çerçevede çevirme ve sürütme ağları dışında avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemileri ile yapılan balon balığı avcılığını destekleyeceğiz. Kuyruk başına 5 TL desteleme ödemesi yapacağız. Aynı anda hem sucul biyolojik çeşitliliğin korunması hem de balıkçıların desteklenmesi bağlamında bu uygulama bir ilk olacak" dedi. Ancak Balon Balığı destek ödemeleri 31 Aralık 2020'de veya 1 milyon adede ulaştığında sona erecek. 

Boyu 40 cm'ye kadar ulaşan, 250 metre kadar derinlikte yaşayabilen Balon Balığı, Dünya genelinde ise 'Gümüş Yanaklı Kurbağa Balığı' olarak biliniyor. Tüketilmesi son derece tehlikeli olan bu balık organizmasındaki zehir nedeniyle istemsiz kas felci, nefes darlığı ve kalp yetmezliğine neden oluyor.

Editör: TE Bilisim