İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ilk dakikalarının ardından aldığı bilgiler ışığında bölge açısından ciddi bir sonuca yol açabileceğini düşündüğünü ancak alanın bu kadar yaygın olabileceğini düşünmediğini söyledi.

Çatalpınar ve Ünye itirazları da YSK'dan döndü Çatalpınar ve Ünye itirazları da YSK'dan döndü

İşte o açıklamalar:

"BU KADAR YAYGIN OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMEDİM"

"Tabi ben ilk gelen bilgide alanın bu kadar yaygın olabileceğini düşünmedim ve ardından Sayın Cumhurbaşkanımızı aradım. Ya 04:21'di, ya 04:22'ydi. Bir dakika sonra kendileri döndüler. Bu bilgiyi verdim, çözümlemenin henüz olmadığını, bölge olarak da yani Gaziantep, Osmaniye veya Kahramanmaraş civarı olabileceğini ifade ettim. Bir dakika sonra bilgi gelince, bilgiyi hem arkadaşlarımızla, hem de Sayın Cumhurbaşkanımızla teyit ettik.

Oradan hemen illerdeki genel tabloyu almaya çalıştık. Kim ne kadar etkilendi, yani Hatay da dahil olmak üzere birçok ille ilgili genel tabloyu alınca, genel tablo bir 10 dakika, 15 dakika içerisinde aldık zaten baktım ki, epey bir yaygın hale dönüyor. Sonra hemen ilgili arkadaşların AFAD'da toplanması lazım geldiğini. Hatta zannediyorum Orhan Hoca herkesten ve hepimizden önce gelmişti. Ve hemen AFAD'a geçilmesi lazım geldiğini sonra Fuat Bey aradı. Ne yapıyoruz dedi, dedim AFAD'a geçiyoruz.

Hep beraber orada olalım. Sonra da diğer bakan arkadaşlarımızla bir koordinasyon kurduk, daha doğrusu aramalarımız oldu ve hep beraber AFAD'a geçtik.

Hattı görünce, yani şu Doğu Anadolu Fay Hattı'nı görünce ve Hatay'dan yukarıya neredeyse aldığımız, illerden aldığımız bilgiler ve ilk gelen ihbarlar çerçevesinde değerlendirmelerimizi görünce tabi yaptığımız ilk iş 4'üncü seviye uluslararası seviyeyi ifade edelim ve uluslararası yardıma çıkalım dedik ve çıktık" dedi.       

"DEPREMDEN 5 SAAT SONRA KAHRAMANMARAŞ'A ULAŞTILAR"

Kahramanmaraş'a inmeye çalıştıklarını ancak kapalı olduğu için Gaziantepe yöneldiklerini ve inişe geçtiklerini söyleyen Bakan Soylu, "Biz Nur Dağı'ndan geçerken yol ortadan yarılmış. Farklı farklı alanlardan geçerek Kahramanmaraş'a ulaştık. Dokuz, dokuzu çeyrek geçe tam o sular içerisinde bir zaman diliminde ulaştık ve oradaki tabloyu gördük" dedi. 

"HATAY ALT ÜST OLMUŞ"
"SAVAŞ YIKIMININ ÇOK DAHA ÜSTÜNDE"

Hatay'daki yıkımı gördüklerinde durumun çok ciddi olduğunun gördüklerini belirten Bakan Soylu, eliyle alt-üst işareti yaparak "Kalkmış, bu tarafa gelmiş" dedi. İşte o ifadeler:

"Hatay'a gelince yani Hatay (Eliyle alt-üst işareti yaparak) şöyle olmuş. Yani kalkmış, bu tarafa gelmiş. Özellikle o Hatay'ın içerisinde gezerken, belki arkası sağlamdır diye baktığımızda arkasının da tamamen çöktüğünü, binaların tamamen birbirine girdiğini, çok ciddi bir tahribat yaptığını. Yani o duygu farklı birşey. Savaşın çok daha üstünde, savaş halinin çok daha, savaş yıkımının çok daha üstünde bir tabloyla karşı karşıya kalıyorsunuz." 

"ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SONA ERDİ"

Bakan Soylu, büyük depremlerin 17'nci gününden itibaren bir çok noktada arama-kurtarma çalışmalarının sona erdiğini belirterek, "Afetin 17'nci gününde geldiğimiz nokta şurası. Sadece Hatay'da 2 bina var şu anda. Yani altında cenazemizin olduğunu düşündüğümüz, değerlendirdiğimiz, bir ihbar sonucu olarak tekrar orada çalışmaya başladığımız, diğer tarafların tamamında arama-kurtarma çalışmaları sona erdi. Burada enkazlar başladı." dedi.

Editör: TE Bilisim