Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beraberinde eşi Emine Erdoğa ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte yaptığı açıklamalarda son durum hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Diyarbakır ile birlikte depremden etkilenen tüm şehirlerimize tekrar geçmiş olsun diyorum" şeklinde başladığı açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

"1999 DEPREMİNDEN 3 KAT DAHA BÜYÜK, 3 KAT DAHA YIKICI"

"Pazartesi günü yaşadığımız 7.7 ve ardından 7.6 şiddetindeki deprem felaketinden etkilenen illerimizden bir tanesi de malum Diyarbakır'dır. Bu depremler ülkemizin yakın hafızasındaki en büyük felaket olan 1999 Depremi'nden üç kat daha büyük üç kata yıkıcı. Yine 1939 Erzincan Depremi'nden de çok daha geniş bir alanda ve çok daha yıkıcı bir afet olarak hesaplanmaktadır. Büyüklükleri 7'nin üzerinde olan 1943 Çankırı, 1953 Çanakkale, 1944 Gerede, 1966 Varto, 1967 Mudurnu, 1970 Gediz, 1976 Muradiye depremlerini de bu depremin yıkıcılığı ile mukayese etmek mümkün değildir. Ard arda meydana gelen bu iki depremin kendileri bir yana artçıları dahi ülkemiz deprem envanterinde oldukça üst sıralarda yer alacak seviyelerdedir. Şehirlerimize yaptığımız ziyaretlerde gördüklerimiz ve dinlediklerimiz Türkiye'nin nasıl büyük bir felaketle karşı karşıya olduğunun ispatıdır. Dünya'nın önde gelen bilim insanları da ülkemizin yaşadığı depremin büyüklüğü ve yıkıcılığı konusunda hemfikirdir." 

Perşembe'nin yeni Belediye Başkanı Cihat Albayrak Perşembe'nin yeni Belediye Başkanı Cihat Albayrak

"ASRIN FELAKETİ 500 KİLOMETRELİK BİR ALANDA YIKIMA YOL AÇTI"

"Asrın felaketi olarak nitelenen bu deprem neredeyse 1000 kilometrelik bir alanda hissedilmesine rağmen, asıl 500 kilometrelik bir alanda yıkıma yol açmıştır. Depremin yıkıma yol açtığı şehirlerimiz 13.5 milyon insanımıza ev sahipliği yapıyor. Sarsıntıların hissedildiği dolayısıyla insanlarımızın deprem tedirginliği yaşadığı mücavir şehirlerle birlikte bu rakam 20 milyona yaklaşıyor. Fay hatlarına yakın bölgelerdeki yerleşim yerlerimizin kimi yerlerinde neredeyse taş üstünde taş kalmadı desek, yeridir. Arazilerde oluşan devasa yarıklar, karayollarını ve demiryollarını ince bir tel gibi büküp bırakan kaymalar depremin şiddetinin de işaretidir." 

"İkinci deprem, gündüz yaşanması sebebiyle nispeten daha az can kaybına yol açtı, ama ilk depremdeki hasarlı binaları tümden yıkarak hasarın ciddi şekilde artmasına yol açmıştır. Yıkılan binaların yanı sıra sayılarını 100 binlerle ifade edebileceğimiz binada hasarları sebebiyle oturulamaz hale gelmiştir." 

"CAN KAYBI 21 BİN 43 KİŞİYE YÜKSELDİ"

"Şu ana deprem bölgesindeki toplam can kaybı 21.043'e ulaşmıştır. Ayrıca 80.097 insanımız da yaralı olarak kurtarılmıştır." 

"ÖLÜ VEYA DİRİ ENKAZ ALTINDA HİÇBİR VATANDAŞIMIZI BIRAKMAYACAĞIZ"

"Şehirlerimizin bir kısmında arama-kurtarma faaliyetleri tamamlandı. Bir kısmında ise çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Çalışmaların sonlandığı bölgelerdeki ekipleri yıkımın daha ağır olduğu Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman illerimize aktarıyoruz. İnşallah buralardaki çalışmaları da hızla bitirerek, ölü veya diri enkaz altında hiçbir vatanadaşımızı bırakmayacağız. Ardından da enkaz kaldırma ve yeniden inşa faaliyetlerine başlayacağız. Yüzbinlerce konutu, alt yapısı ve üst yapısıyla yeniden inşa edecek, daha doğrusu depremde büyük yıkıma uğrayan şehirlerimizi yeni baştan kuracak planlamaları yapıyoruz. Birkaç haftaya kadar da somut adımları atmaya başlayacağız."

"BİZE İNANIN, BİZE GÜVENİN"

"Bir yıl inşallah ben süre bekliyorum. Bir yıl içerisinde inşa ve ihya çalışmalarını halledeceğiz. Bunları başaracağız. Devletimizin tüm imkanlarını seferber etmiş durumdayız. Sadece Hazine ve Maliye'den bu işler için 100 milyar ayırmış durumdayız. Bize güvenin, bize inanın, biz vatandaşımızı darda, yoklukta, sokakta bırakmadık. Bırakmayız. 160 bin personel 10 ilimizde çalışıyor." 

"AN BİRLİK OLMA ANIDIR"

"Maalesef, bazı odaklar siyasi parti olabilir, STK'lar olabilir, ahlaksızca, edepsizce, bu birlik beraberliğin tavan yapması gereken bir dönemde bile hala bunlar saldırının peşinde. An, birlik olma anıdır. Beraberlik içerisinde olma zamanıdır." 

"ÜNİVERSİTELER YAZ'A KADAR TATİL, UZAKTAN EĞİTİM OLACAK"
 
"Bugün buradan bir şeyi daha açıklıyorum. Üniversitelerimizin, tamamının kredi yurtlar kuruman ait yurtlarını bu işler için kullanacağız. Zira yaz mevsimine kadar üniversitelerimizi şu anda tatil ediyoruz. Tamamen uzaktan eğitim ile yoluna devam edecekler ve üniversitelerimizi bu noktada tadil ederek kredi yurtlar kurumunun yurtlarını inşallah misafirhane gibi kullanacağız."   

"DEPREMZEDELERE KİRA VE TAŞINMA DESTEĞİ GELİYOR"
"TÜRK HAVA YOLLARI ÜCRETSİZ TAŞIMA YAPACAK"

"Ev kiralayarak barınmayı tercih edecek vatandaşlarımıza, taşınma ve kira yardımına da ayrıca başlıyoruz. Türk Hava Yollarımız, deprem bölgesine giden ekipleri ve oralardan da diğer illerimize ulaşmak isteyen vatandaşlarımızın intikallerini yine belirli bir sistem dahilinde ücretsiz olarak gerçekleştiriyor." 

"91.511 KİŞİ DİĞER İLLERE TAHLİYE EDİLDİ"

Öte yandan AFAD ya yaptığı açıklamada, Hava, Kara, Deniz ve Sahil Güvenlik ile Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı toplam 26 gemi, 167 uçak ve helikopter bölgede görev yaptığını belirterek 160 bin 86 personel çalıştığını duyurdu. Şu ana kadan toplam 91.511 kişi ise deprem bölgesinden diğer illere tahliye edildi. 

Editör: TE Bilisim