Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden bu yıl faydalanabilecek 2 milyon 200 bin kişiden 1 milyon 800 bininin başvuru yaptığını, yaklaşık bir milyon kişinin işlemlerinin tamamlandığını bildirdi.

Bakan Bilgin, EYT düzenlemesindeki son duruma ilişkin soruyu Bilgin, "Yaklaşık 4 milyon 700 bin kişiyi kapsıyor ama bu yıl EYT kapsamında emeklilik yıl süresini, sigorta prim gün sayısını dolduranların sayısı 2 milyon 200 bin kişiydi. Bunların yaklaşık 1 milyon 800 bini müracaat etti. Gerisi müracaat etmedi. Bir milyona yakın kişinin de işlemleri gerçekleştirildi." şeklinde yanıtladı.

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) normal zamanda yılda ortalama 350-400 bin kişinin emeklilik işlemlerini gerçekleştirdiği bilgisini veren Bilgin, EYT düzenlemesi kapsamında kısa sürede yaklaşık 1 milyon kişinin işlemlerinin yapıldığına ve bu nedenle yoğunluk oluştuğuna dikkati çekti.

Bilgin, EYT kapsamında başvuru yapanların yüzde 7'sinin gerekli şartları taşımadığından emekli olamadığını söyledi.

ORDU'DA EYT MAĞDURİYETİ HALEN DEVAM EDİYOR

Tokat'da üst üste yaşanan depremler korkuttu! Tokat'da üst üste yaşanan depremler korkuttu!

Ordu'da ise EYT mağduriyeti halen devam ediyor. Düzenlemenin yasalaştığı 3 Mart 2023'ten itibaren müracaatta bulunan yüzlerce EYT'li, SGK Ordu İl Müdürlüğü'nün işlemlerini tamamlamasını bekliyor. Ordu'da ise kaç kişi EYT düzenlemesinden yararlanmak istedi, kaç kişinin işlemleri tamamlandı? Konuya ilişkin herhangi bir açıklama veya yanıt bulunmuyor. 

Ordu'da yüzlerce çalışan E-Devlet'ten işlemlerinin son durumunu kontrol etmek istediğinde ya "Sisteme kayıtlı 4A Emekli Aylık bilginiz bulunmuyor" uyarısıyla karşılaşıyor, ya da Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip Sistemi'ne girdiğinde sürekli "Gelen Evrak Beklemede" yanıtıyla karşılaşıyor. EYT düzenlemesinin yasalaşmasının üzerinden 2 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen Ordu'da hala tamamlanmayan işlemlerin bulunması ve SGK Ordu İl Müdürlüğü'nün yavaş çalışması ise  tepkilere neden oluyor.

Editör: TE Bilisim