Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, standart çeşitlerden daha verimli olan, yeni makarnalık buğday çeşidinin ''Bisante'' adıyla tescil edildiğini bildirdi.

Aygun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya Tarım ve Veterinerlik Ticaret Limited Şirketi olarak 8-10 yıllık gibi uzun bir süreçte ekip çalışmaları sonucunda 2008 yılında ıslah ettikleri makarnalık buğday çeşidinin tescil denemelerine alındığını, bunun sonucunda bölgede ekilen standart çeşitlerden verim ve kalite değerleri bakımından üstün özellikler gösterdiği dile getirdi.

Makarnalık buğday çeşidinin 17 Nisan'da yapılan tescil toplantısında Tekirdağ'ın eski adı olan ''Bisante'' ismiyle tescil edildiğini vurgulayan Aygun, Bisante'nin, beyaz başaklı, beyaz taneli, kılçıklı, bitki boyu orta, alternatif, orta erkenci bir çeşit olduğunu söyledi.

Bisante'nin özellikleri hakkında da bilgi veren Aygun, şöyle devam etti:

''Bisante çeşidi, küllemeye toleranslı, kahverengi pasa dayanıklı, kök ve kökboğaz hastalıklarına orta dayanıklı bir çeşittir. Verim değeri ise iklim ve çevre şartlarına göre değişiklik göstermekte ve ortalama dekara 550-850 kilogram verim vermektedir. Akdeniz Bölgesi (Çukurova), Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi'nde ekimi tavsiye edilmektedir.''

Bugüne kadar çiftçilere kaliteden ödün vermeden hastalıklara dayanıklı, kalitesi yüksek ve verimli çeşitler geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Aygun, bundan sonraki yıllarda da en verimli ve en kaliteli çeşitleri geliştirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Kaynak: h7