Fındıkta her geçen yıl yaşanan üründe kalite ve  verim düşüklüğünün çok yaşlı fındık ağaçlarından kaynaklandığını söyleyen Altınordu Ziraat Odası Toprak Analiz Laboratuvaru Müdürü Ziraat Mühendisi Eda Nur Şen, bunun için bahçelerin gençleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu noktada bahçelerin genç fidanlar dikilerek yeniden canlandırılması gerektiğinin altını çizen Şen, Tv52'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için yaptığımız birçok işlemler var. Bu işlemlerde toprak analizleri olsun, bahçe bakımları, budamalar, gübrelemeler olsun şu an gündemimizde olan konulardan bir tanesi fındık ağaçlarının çok yaşlı olması. Atalarımızdan, dedelerimizden gelen bahçeler var. Bunların bakımını yapmak için birkaç konuda konuşmak gerekiyor. Bahçeye girdiğimizde çok yaşlı ağaçlarımızı sökerek, yeni dikimler yapmalıyız. Tabi büyümesi ve yetişmesi zaman alacak ama gözle görünür oranda ürün verimli olacak." 

"TOPRAK ANALİZİ MUTLAKA ŞART"

Yaşlanan ve sökülen fındık ağaçlarının yerine yeni genç fidanlar dikilmeden önce muhakkak toprak analizlerinin yapılması gerektiğini dile getiren Altınordu Ziraat Odası Toprak Analiz Laboratuvaru Müdürü Ziraat Mühendisi Eda Nur Şen, "Bahçeler artık kalite ve verimden düşüyor. Oradan bir ton ürün alırken, daha sonra yediyüz kiloya düşebiliyor. Bahçelerin yenilenmesi gerekiyor. Bunu yaparken de, toprak analizi yaptırarak toprağın özelliklerine göri cinsler ve türlerin belirlenmesi gerekiyor. Fındıkta budama yaparak fındıkta budama yaparak verim ve kaliteyi de arttırmış oluruz" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim