Ordu Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) son toplantısından toplu taşımaya zam kararı çıktı. Ordu'nun Altınordu ilçesi sınırlarında özel halk otobüsleriyle yapılan toplu taşıma ücreti 5.25 TL'den 6.5 TL'ye yükseltildi. Ulaşım kartı olmayanlar ise 7.5 TL ödemek zorunda.

GEREKÇE AKARYAKIT FİYATLARI VE DİĞER MALİYETLER

Toplu taşıma ücretlerinin arttırma gerekçesi ise artan mazot fiyatları ve maliyetler olarak belirtilirken, öğrenci ulaşımı 4 TL'ye, indirimli biniş ise 6.25 TL'ye yükseltildi. Zamlı tarifelerin uygulanmasına 16 Mart 2022'den itibaren başlandı. 

ASGARİ ÜCRETİN 400 TL'Sİ ULAŞIMA GİDİYOR

Ordu'nun Altınordu ilçesinde asgari ücretli bir çalışan, diğer ulaşım ücretleri hariç sadece sabah işine gitmek, akşam da işinden evine dönmek için bir mahalleden bir başka mahalleye günde 13 TL. ödemek zorunda. Bu ücret aylık olarak hesaplandığında 390 TL'ye çıkıyor. Yani bugün 4 bin 253 TL'lik asgari ücretten geriye sadece 3 bin 863 TL'si kalıyor. Asgari ücretli çalışan eğer herhangi bir iş yerinde çalışmayan eşiyle toplu ulaşımı kullanmak durumunda kaldığında bu rakam daha da yükseliyor. 

ORDU ANKARA'YLA YARIŞIYOR 

Toplu taşıma ücretlerinde Samsun, Giresun, Trabzon ve Rize'nin yanında Ordu en pahalı il oldu. Ankara'da dahi şehir içi toplu taşıma ücretleri 11 Mart 2022 tarihinden itibaren Ankarakart ile 6.5 TL, kullan at bilet ile 7 TL, kredi kartı ve NCF (Cep telefonu) ile ulaşım bedeli 7.5 TL olmuştu. 

GİRESUN'DAKİ SON DURUM

Ordu'ya ilçelerden bile daha yakın olan 50 km. uzaklıktaki Giresun'da toplu taşıma ücretleri şehir içi sivil yolcu 6 TL, öğrenci yolcu taşıma ücretleri ise 4 TL. oldu. Şehir içi belediye otobüslerinde ise yolcu taşıma ücretleri sivil 4 TL'ye, öğrenci ise 3 TL'ye çıkarılmıştı. 

SAMSUN'DAKİ DURUM

19 tramvay ve 144 otobüs ile toplam 43 istasyon ve 27 güzergahta halka hizmet veren Samsun Büyükşehir Belediyesi'nde toplu ulaşım ücretleri de Ordu'nun altında. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri tarafından işletilen hafif raylı sistem ve otobüs hatlarında kişi başı seyahat ücreti artırılırken, öğrenci bilet fiyatlarında artış yapılmadı.

Son tarife değişikliğine göre ulaşım ücretleri raylı sistemde tramvaylarında seyahat, 1-12 istasyon arası 3.45 TL, 12-24 istasyon arası 3.75 TL, 24-36 istasyon arası 4.70 TL ve 36-43 istasyon arası 5.00 TL oldu. E1, E3, E4 ve E5 ekspres ile diğer şehir içi otobüs hatların kişi başı ulaşım 4.50 TL'ye çıkarken, öğrenciler yine 2.5 TL'ye seyahat edecek. Ring hatlarında ulaşım 3.25 TL'ye çıkarken eskisi gibi öğrencilerden 1.95 TL tahsil edilecek. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi teleferik hizmetlerinde ise ulaşım kartı olmayanlar için 2 binişlik ücreti 7.50 TL olarak belirlerken, eğitim ve ücretsiz Samkart geçişlerinde 2.50 TL, tam Samkart geçişlerinde ise 3.25 TL ücret alıyor. 


RİZE'DEKİ DURUM

Rize'de şehir içi ile köy ve mahalleler ve Rize-Trabzon arası toplu taşıma ücretleri de değişti. Yeni fiyatlara göre 2.75 TL olan öğrenci şehir içi dolmuş minibüs fiyatı 4 TL'ye yükseltilirken, 3.75 lira olan sivil dolmuş ücreti ise 5 TL. olarak belirlendi. Rize Belediyesi Halk Otobüslerinde ise yeni öğrenci fiyatı 3.50 TL, sivil ücreti ise 4.50 TL olarak uygulanacak. Şehir içi taksi dolmuş ücretlerinde ise yeni fiyatlar öğrenci 4.75 TL, sivil 5.75 TL. olarak belirlendi.

TRABZON'DAKİ DURUM

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan kararla Trabzon il sınırları içerisinde faaliyet gösteren M, D, S ve T harf grubu toplu taşıma araçlarının tarife ücretlerine de zam yapıldı. 

Konuyla ilgili Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 9 Mart 2022 tarihinden Trabzon il sınırları içerisinde faaliyet gösteren M, D, S ve T harf grubu toplu taşıma araçlarının tarife ücretlerine zam yapıldı. Ortahisar'da sivil 4 TL'den 5 TL'ye, öğrenci ise 3 TL'den 4 TL'ye yükseltildi. 

Editör: TE Bilisim