Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, daha önce 6 defa hayata geçirdiği özellikle KOBİ'ler için hayati önem taşıyan 'TOBB Nefes Kredisi' projesini yeniden devreye soktu. Projenin Türkiye genelinde tanıtım ve imza töreni, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş arasında gerçekleştirildi. 

Pro​jeye göre TOBB ve 365 oda borsanın tüm kaynaklarının biraraya getirilmesiyle oluşturalan Nefes Kredisi'nde üst limit illere göre 50 ila 100 bin lira arasında olacak. Kullanılan kredi için 2020 yılı için ödeme yapılmayacak, krediler Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefilliğinde olacak. Geri ödemeler ise Ocak 2021'den itibaren yıllık yüzde 7.5 faiz ve aylık 12 eşit taksitte olacak.  

'NEFES KREDİSİ'NİN ORDU İLİ ÜST LİMİTİ 50 BİN TL

TOBB Genel Merkezi'nin ardından 2020 Yılı TOBB Nefes Kredisi'nin Ordu'daki tanıtımı için Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, OTSO Genel Sekreteri Şükrü Köksal, Ordu Ticaret Borsası (OTB) Genel Sekreteri Birol Öztürk ve Denizbank Ordu Şube Müdürü Esel Alparslan bir araya geldi. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan OTSO Başkanı Servet Şahin projenin 27 Nisan'dan itibaren devreye girdiğini belirterek, "Ordu'daki 2018 yılı cirosu 3 milyon lirayı geçmeyen üyelerimize 50 bin TL kredi verilecek. Böylelikle finansman sıkıntısı çeken üyelerimiz bir nebze olsun bu zorluğu giderebilecek" dedi.

Başkan Şahin, "Nefes kredisinde vergi-SGK borcu yoktur yazısı istenmeyecek. İlave maddi teminat olmayacak. 50 bin lira kredi için 150 TL banka masrafı dışında ek masraf olmayacak. KGF kefaleti için mevzuat gereği yüzde 0,75 komisyon alınacak. Üyelerimiz Odamızdan alacakları üye belgeleri ile Denizbank şubelerine başvurabilecekler. Yıllık faizi yüzde 7.5 oranında belirlenen kredinin 2020'de anapara ve faiz ödemesi bulunmayacak. Geri ödemeler 2021 yılında 12 eşit taksitte ödenecek" dedi. 

TOBB NEFES DEDİ, BANKA NEFES KESTİ

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ile Ordu Ticaret Borsası'nın tanıtım toplantısın ardından kredi dağıtımını gerçekleştirecek olan Denizbank, kredi kullandırma şartlarını da açıkladı. Özellikle konulan bir şart, nefes kredisinin adeta nefesini kesti. O şartta, "Kullandırılacak krediler açık kredi statüsünde (teminatsız) kullandırılamayacaktır. KGF kefaletine ek olarak en az bir üçüncü kişi kefaleti şartı aranacaktır. Bununla birlikte, DenizBank kullandıracağı tüm kredilerde ilave teminat isteme hakkını saklı tutar" denildi.  

Banka'nın Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) Hazine desteğiyle kefilliğini yeterli bulmaması ve üçüncü bir kefil şartı sunması, özellikle sosyal medyada büyük tepkilere neden oldu.  

50 BİN TL ORTALAMA 55 BİN TL OLARAK GERİ ÖDENECEK

Yani, Mayıs 2020 yılı için 8 ay geri ödemesiz yıllık yüzde 7.5 faizle 50 bin lira kredi kullanan bir KOBİ temsilcisi, önce bankaya 150 TL kredi kullanım ücreti ödeyecek. Ocak 2021'den Aralık 2021'e kadar da, ortalama aylık 4 bin 580 TL'lik taksitlerle, 12 ay boyunca da geri ödemesini gerçekleştirecek. Böylece kullanılan 50 bin liralık kredi, 12 ay sonunda yaklaşık 55 bin lira olarak geri ödenmiş olacak.

NEFES KREDİSİNİN NEFES KESEN KREDİ BAŞVURU ŞARTLARI

- Yararlanıcı beyanı, 
- Ticaret Sicil Gazetesi,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- İmza Beyannamesi,
- Son 2 Yıla ait Vergi Levhası,
- Son 3 Yıla Ait Hesap Defteri veya Bilanço ve Gelir Tablosu,
- Tüzel kişi firmalar için son dönem Kurumlar Vergisi Beyannamesi ve ekleri,
- Varsa Mal Varlığı Dökümü veya tapu fotokopileri,
- Bağlı bulunulan oda ve borsadan alınmış ve bu kredi isminin belirtildiği üyelik belgesi,
- DenizBank, başvuru niteliğine göre aşağıdakilere ilave evrak isteme hakkını saklı tutar,
- Kullandırılacak krediler açık kredi statüsünde (teminatsız) kullandırılamayacaktır. KGF kefaletine ek olarak en az bir üçüncü kişi kefaleti şartı aranacaktır. Bununla birlikte, DenizBank kullandıracağı tüm kredilerde ilave teminat isteme hakkını saklı tutar.

Editör: TE Bilisim