ANKARA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba'nın TMO'nun fındık alımı yapacağını duyurması ve ardından fiyatların 10 TL olarak belirlendiğinin açıklanmasına rağmen Ordu Ticaret Borsası'nın 8,5 TL'lik fiyat açıklaması kafaları karıştırdı. 

Bu karışıklık Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Toprak Mahsulleri Ofisi'ni harekete geçirdi. TMO tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ordu Ticaret Borsası'ndaki fiyatın tescil olmuş işlemlere ait fiyat olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, başta Ordu Ticaret Borsası olmak üzere diğer ticaret borsalarının üyelerinin beklentileri doğrultusunda fiyatlar ilan ettiğine dikkat çekilerek, "Borsaların ilan etmiş olduğu resmi geçerliliği olmayan bu fiyatlar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının bu fiyatları göz önünde bulundurarak yapmış olduğu açıklamalar, piyasaları olumsuz etkilemektedir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın son kısmında da, "Bu durum üreticilerimizde tereddüte neden olmakta ve üreticilerimize zarar verme ihtimalini ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple konuyla ilgili tüm kesimlerin daha duyarlı olması gerekmektedir. Ticaret borsalarının tescil edilmeyen ve resmi geçerliliği olmayan fındık fiyatı açıklamaları, spekülasyona neden olmasının yanı sıra TMO'nun mevcut regülasyon görevine de zarar vermektedir. Bu durumun devamı halinde suç duyurusu dâhil her türlü hukuki yola başvurulabilecektir. Sorumluluk taşıyan tüm tarafları konumlarına uygun davranış sergilemeye davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

"ORDU TİCARET BORSASI GERİ ADIM ATTI" 

Bu açıklamaların ardından TMO'nun 10 liralık fiyatına karşılık serbest piyasada 8,5 liralık fiyat ilan eden Ordu Ticaret Borsası geri adım attı, fiyatını geri çekti. Son 2 gündür de borsa tabelasına herhangi bir fiyat yazılmadı. TMO'nun ikazından sonra geri adım atan Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman'dan ise herhangi bir açıklama gelmedi, telefonlara yanıt vermedi.
Editör: TE Bilisim