Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) depolarında bulunan fındık stoklarını 58 ve 61 TL'den satışa çıkardığını duyurdu. Ordu serbest piyasalarında 62, Giresun'da ise 64 TL'ye kadar yükselen fındık fiyatları, bir anda dibi buldu.

Skandal bir açıklamaya da imza atan TMO, satış kararının gerekçesini ise "Fındık ihracatının kesintiye uğramaması ve piyasaların düzenlenmesi ile birlikte ülkemiz ve bölge ekonomisine katkı sağlamak" olarak sundu. 

TMO'nun açıklaması şu şekilde:

"Samsun ve Kocaeli Başmüdürlükleri stoklarımızda bulunan 2021 yılı mahsulü 20.000 ton levant Trabzon ve Ordu stoklarımızda bulunan 2022 yılı mahsulü 5.000 ton levant kalite kabuklu fındıklar ve Giresun Başmüdürlüğü stoklarında bulunan 2022 yılı mahsulü 3.000 ton Giresun kalite kabuklu fındıklar, %50 sağlam iç fındık esasına göre KDV hariç olmak üzere peşin bedel mukabilinde talep toplama yöntemi ile satışa açılmış olup satış fiyatlarımız; 2021 mahsulü Levant kalite kabuklu fındıklar için 58,00 TL/Kg, 2022 mahsulü Levant ve Giresun kalite kabuklu fındıklar için 61,00 TL/Kg, olarak uygulanacaktır. Numune talep edilmesi halinde KDV dâhil 65,00 TL/Kg fiyattan en az 5 kg olacak şekilde karşılanacaktır." dedi. 

TMO, firmaların talep ettiği fındık miktarının yüzde 10'luk kısmını da TMO hesaplarına yatırılmasını istedi. Satışlar; Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve Kocaeli Başmüdürlüklerince yapılacak.

"TMO BU SATIŞ İŞLEMİNDEN VAZGEÇMELİDİR"

Fatsa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Feyzi, TMO'nun bu kararı üzerine yazılı bir açıklama yaparak sert tepki gösterdi. "Neden fındık fiyatının önü kesiliyor? Çitfçi dün fındığını 62 TL'ye satarken, bugünkü fiyatlar 55 TL seviyelerine düşmüştür. Toprak Mahsulleri bu satış işleminden vazgeçmelidir" ifadeledini kullandı.

Hafize Gaye Erkan görevinden istifa etti Hafize Gaye Erkan görevinden istifa etti

Başkan Feyzi, "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fiyat açıkladıktan sonra 62 TL'lik fiyat aşağıya gereliyorsa, bir takım çevreler Toprak Mahsulleri Ofisi'ni kullanmış demektir. Öyle olmasaydı, fındık fiyatı 7 TL'lik düşüş göstermezdi. Toprak Mahsulleri Ofisi fındık fiyatının yükselmesinin önüne geçen bir kurum değildir. Öyle de olmamalıdır" dedi. 

Editör: TE Bilisim