Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından basın açıklaması yaptı. Erdoğan'ın açıklamalarının satıraralarında en önemlisi hiç şüphesiz ekonomi ile ilgili olan kısımlardı. 

"NİYETLERİ BAŞKADIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın bu kararının ardından dün yaptığı açıklamada, "Güçlü Türkiye, hedefi doğrultusunda ekonomide kendi yolunu çizmiştir ve bu istikamette kararlılıkla yürümektedir. Türkiye'nin ihtiyacı faizi yükseltmek değil yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı ve cari fazlayı artırmaktır. Gelişmiş ülkelerdeki bizden daha derin farklar içeren politika faizleriyle enflasyonları arasındaki ilişkiye hiç bakmayıp Türkiye'deki durumu felaket tellalı edasıyla anlatanların niyetleri başkadır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından bir kaç gün önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizini 1 puan düşürdü, yüzde 14'ten yüzde 13'e indirdi. Bu karar döviz piyasalarını yeniden harekete geçirdi. 18 TL sınırlarını 1-3 Kuruş'luk farkla zorlayan ABD Doları, 18 TL sınırını çok rahatlıkla aştı. Euro ise Dolar karşısında ilk kez geride kaldı. 

PEKİ POLİTİKA FAİZİ NEDİR? 

Maliye Bakanı Şimşek'ten kira beyannamesi uyarısı Maliye Bakanı Şimşek'ten kira beyannamesi uyarısı

Siyasilerin "Faizleri düşürdük" açıklamaları vatandaşların kafasında soru işaretlerine neden oluyor. Çünkü söz sahipleri "Faizleri düşürdük" dese de, aslında halkı ilgilendiren o çok bilindik faizler düşmüyor. Çünkü Politika Faizi, bilinen bankaların vatandaşa ihtiyaç, taşıt, ev, evlilik gibi başlıklarda verdiği kredinin faizi değil, Merkez Bankası tarafından basılan Türk Lirası'nın banka ve finans kuruluşlarına verdiği borç paranın faizi.     

DOLAR, EURO'YU GERİDE BIRAKTI

Kritik 18 TL sınırlarını zorlayan 1 ABD Doları, bugün bir anda Euro'yu da geride bırakarak hızla artmaya başladı ve kritik sınır eşiğini geçti. Anadolu Ajansı verilerine göre haber yayına hazırlandığı sırada 1 ABD Doları 18.13, 1 Euro ise 18.02'den işlem görüyordu.  

Ancak ABD ve Avrupa ülkelerinde ise durum daha farklı. Örneğin Avrupa piyasalarında 1 Dolar'ın karşılığı 1.01 Euro civarlarındayken, ABD piyasalarında ise 1 Euro'nın karşılığı 99 Cent, yani 0.99 Dolar. Türkiye'de ise hem 1 Dolar, hem de 1 Euro 18 TL'nin üzerinde işlem görüyor.

BRENT PETROL DÜŞTÜ, ANCAK AKARYAKIT YİNE ZAMLANDI

Türkiye'de A'dan Z'ye herşeyi çok yakından ilgilendiren akaryakıt zamları ise durmak bilmiyor. Birkaç günlük 20 TL seviyelerinde bulunan benzinin litre fiyatı yeniden 21 TL'yi aştı 21.41 TL'den satılmaya başlandı. Motorinin litre fiyatı ise 25.34 TL. oldu. 

40 litrelik benzinli bir aracın deposu asgari ücretin 6'da 1'ine yakın bir rakamla, yani 850 TL'ye dolduruluyor. Aynı ölçekte dizel motorlu aracın deposu ise 1000 TL'ye dolduruluyor. ABD'de ise 40 litrelik bir depoya sahip bir araç yaklaşık 40 Dolar'a dolduruluyor. Bugünkü koşullarda ABD vatandaşı bir çalışan, bu rakamı sadece iki saat çalışarak kazanabiliyor. 

Editör: TE Bilisim