Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, "Olmaz, yapamaz" denilen hizmetlerinden birini daha tamamladı. Başkan Yılmaz, özellikle yaz mevsimlerinde sıcak havalarda durmak bir kenara, araçla geçerken dahi kötü kokularla boğuşan Durugöl Mahallesi sakinleri, artık resmen çöpten kurtardı.

"İŞTE MODERN VE ÇEVRECİ ÇÖZÜM BU"
"TÜRKİYE VE AVRUPA'DA ÖRNEK SAYILABİLECEK BİR SİSTEM KURULDU"

Başkan Yılmaz, kurdukları modern katı atık yönetim sistemi sayesinde gün içerisinde toplanan çöpleri bir dizi işlemden geçirerek ekonomiye kazandıracaklarını ve çöpün geriye kalan %5'inin düzenli depolama sahasında depolanacağını söyledi. Türkiye ve Avrupa'da örnek sayılabilecek modern ve çevreci bir katı atık yönetim sistemi kurduklarını belirten Başkan Enver Yılmaz, "Göreve geldikten sonra, Ordu ilimizin en önemli problemlerinden biri olan çöp sorununu kesin bir şekilde çözmek amacıyla kollarımızı sıvadık. 2-3 yıl gibi kısa bir zaman zarfında Türkiye ve Avrupa'da örnek sayılabilecek modern ve çevreci bir katı atık yönetim sistemini ilimize kazandırdık" diye konuştu.  
"60 MİLYON TL'LİK YATIRIM GERÇEKLEŞTİRİLDİ" 

Başkan Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi'nden önce il genelinde çöple ilgili 23 ayrı noktada vahşi depolama yapıldığını belirterek, "Hizmete başladığımızda ilimiz genelinde 23 ayrı noktada vahşi çöp depolama alanları vardı. Bu uygulamaya son vererek, çevreci ve kalıcı çözümler üretmek üzere hiç vakit kaybetmeden çalışmalarımıza başladık ve 60 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.
"ÇÖPÜN YÜZDE 95'İ İŞLENECEK" 

İl genelinde toplanan çöplerin bir dizi işlemden geçirildikten sonra sadece geriye kalan yüzde 5'lik bölümünün düzenli depolama sahasına gönderileceğini belirten Başkan Enver Yılmaz, "Çöpleri topladıktan sonra, katı atık ayrıştırma tesislerimizde işlemden geçiriyoruz. Burada çöpün yüzde 5'lik kısmına tekabül eden ve piyasada ekonomik değeri olan metal, cam, pet vb. malzemeler, yaptığımız ihaleyi alan firma tarafından ayrıştırma tesisinde toplanarak alınıyor. Yakılabilir mahiyette olan yüzde 30'luk bölümü ise Ünye Çimento Sanayi'ne gönderiliyor. Yüzde 60'ı biyokurutma sistemine alınarak, biyokurutma sisteminde atıklar yüzde 40 oranında su ve su buharı olarak ayrışacak, geriye kalan yüzde 20 atık, gübre ve ATY maddesi olarak tekrar kullanılabilecek. Atığın geriye kalan bozulmayan mahiyetteki yüzde 5'lik kısmı da düzenli depolama sahasında depolanacak" dedi. 

"İLERLEYEN ZAMANLARDA BÖLGE İLLERİNE DE HİZMET VEREBİLİRİZ" 

Başkan Yılmaz, ilerleyen zamanlarda bölge illere de hizmet verebileceklerini ifade ederek, "Ünye Çimento'da kurulan tesisler, günlük 750-800 bin ton çöpü yakabilecek mahiyette iken kış döneminde topladığımız çöp 500-600 bin tona kadar düşüyor. Bu nedenle ilerleyen süreçte civar illerden çöp alabiliriz" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim