ANKARA - Fındık fiyatlarında yaşanan kontrolsüz düşüş ve yarattığı mağduriyete noktasında tüm ümitler Rekabet Kurumu'na kalmıştı ki, Başkan Ömer Torlak'ın açıklamaları birkez daha milyonlarca üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı.

Başkent'te ekonomi muhabirleri ile bir araya gelen Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak'a fındık sorusu yöneltildi. Başkan Torlak, "Çok yakın geçmişte biz fındıkla ilgili araştırma ve inceleme de yaptırdık. O incelemelerimizde, araştırmalarımızda zaman zaman iktidar partisi vekillerinden de böyle talepler oluyor. Biz yakın geçmişte yaptırdığımız araştırmalar ve incelemeler kapsamında fındıkla ilgili problemlerin daha çok yapısal problemlerden oluştuğunu tespit ettik ve bu konuda ulaştığımız bilgi belgeler, herhangi bir soruşturma açmaya uygun belge ve bilgiler olmadığı sonucuna ulaştık" dedi.

CHP'NİN BAŞVURUSU DEĞERLENDİRİLECEK

Torlak'ın şaşkınlık yaratan bu açıklamasının karşısında özellikle CHP'nin müracaatını da soran gazeteciler, yine benzer bir yanıtla karşılaştı. Torlak, şu ifadeleri kullandı: "CHP milletvekilimizin yapmış olduğu müracaat henüz yeni bir müracaat. İlgili dairedeki arkadaşlarımız tekrar değerlendiriyorlar. İlave bir takım bilgi ve belgeler varsa, buna ilişkin değerlendirmelerini tekrar kurula çıkaracaklar." 

Fındıkta finansal değil, yapısal problemler olduğunu anlatan Torlak, fındık bahçelerinin miras yoluyla küçülmesinden, küçülen arsalardan dolayı da üreticilerin sınırlı miktarda üretim yapmasından bahsetti, üretici kalbinden vuran açıklama ise şöyle oldu:  

ÜRETİCİNİN BORCUNA YAPISAL SORUN DEDİ

"Üretici kendisi bunu yapıyorsa, zaten bir miktar da borcu varsa, önceden orada manav olarak isimlendirilen insanlardan borçlanmış olduğu için, tabiri caizse onun dayattığı, onun istediği fiyattan ona satmak durumunda kalıyor. O da istediği fiyattan alıyor. Ağaçlarımız yaşlanmış. Hem ona, hem de iklim koşullarına dayalı olarak inişli çıkışlı bir rekoltemiz var. Bir de yarıcı dediğimiz, oradan göç etmiş insanlar tarlaların, fındık bahçelerinin asıl 
Editör: TE Bilisim