Özellikle Türkiye'de benzin ve motorin litre fiyatlarının baş belirleyicisi konumunda olan Brent Petrol 81 Dolar'ın altına indi. 2022 yılında 11 ayın en dip seviyelerine ulaştı. Fiyatların Almanya, ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada'nın içerisinde olduğu G7 ülkelerinin yüksek fiyat beklentisi, Rus petrolünde tavan fiyat uygulaması ve Çin'deki COVID-19 gelişmelerinin üzerine çakıldığı ileri sürülüyor. 

Bugün (28 Kasım) saat 15:00 itibarı ile 81 Dolar ve altında seyreden Brent Petrol Varil Fiyatları'ndaki bu gerileme Türkiye'de nasıl bir seyre sebep olacak? Akaryakıt fiyatlarında indirim olacak mı? 

TÜRKİYE'DE İNDİRİM OLACAK MI?

Motorine 13 Şubat'ta görülmemiş zam geliyor! Motorine 13 Şubat'ta görülmemiş zam geliyor!

Bu gelişmeler üzerine Türkiye'de yaklaşık 25 TL'ye satılan bir litre motorinin fiyatında hiç de öyle beklendiği gibi hızlı bir düşüş değil sadece 0,82 TL'lik bir indirim bekleniyor. 

Ordu'da halen 1 litre benzinin fiyatı 20.49 TL, 1 litre motoronin fiyatı ise 24.25 TL'den satılıyor. 0,89 TL'lik indirimle 1 litre motorinin fiyatı yaklaşık 23.36 TL'ye kadar gerileyecek.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.
 

Editör: TE Bilisim