İsrailli Eco Wave Power Firması (EWP) ile Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki OREN Ordu Enerji arasında Türkiye'nin ilk dalga enerjisi santralinin kurulması için anlaşma imzalandı.

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği de, bu anlaşmayı resmi Twitter hesabından paylaştı. EWP ile OREN Ordu Enerji arasında kentte 77 megavatlık enerji santralinin kurulma anlaşmasıyla ilgili paylaşımda, Türkiye'de ilk olacak santrale yönelik "Tesis tamamladığında, Dünya'nın en büyük dalga enerji santrali olacak" ifadeleri kullanıldı.

150 MİLYON DOLARLIK YATIRIM OLACAK

Eco Wave Power'dan yapılan resmi açıklamaya göre anlaşma 8 Aralık 2022 günü İsveç'in başkenti Stockholm'de Eco Wave Power merkezinde imzalandı. İmzaları Ordu Büyükşehir Belediyesi adına OREN Ordu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Macit ile Eco Wave Power Yönetim Kurulu Başkanı Inna Braverman attı. Şirket, yatırımın 150 milyon dolarlık bir elektrik santrali projesi olduğunu açıklarken, Türkiye'nin şebekeye bağlı ilk dalga enerjisi santrali olacağı ve tamamlandığında da Dünya'nın en büyük dalga enerjisi santrali olacağı vurgulandı.

SANTRALİ 25 YILLIĞINA EWP İŞLETECEK

Yapılan anlaşmaya göre Ordu Büyükşehir Belediyesi, potansiyel olarak uygun olan 9 dalgakıranı 25 yıllığına Eco Wave Power şirketine devrecek. Eco Wave Power ise inşaattan sorumlu olacak ve santrallerin devreye alınmasından sorumlu olacak ve üretilecek elektriğin satışını yapacak. 

77 MW'lık dalga elektrik santrali ilk aşamada 4 MW'a kadar bir pilot istasyondan başlayacak. Santralin kalan kapasitesinin 73 MW'a kadar inşası, işletilmesi ve bakımı ile Ordu Enerji ayrıca yatırım yapmak için de rüçhan hakkı imzaladı. Rüçhan hakkı, 
ortaklıkların bedelli sermaye artırımlarına mevcut ortakların öncelikle katılma hakkı olarak tanımlanıyor. 

INNA BRAVERMAN: "BÜYÜK HEYECAN DUYUYORUZ"

Emeklilerin bayram ikramiyesi 3 bin TL oldu Emeklilerin bayram ikramiyesi 3 bin TL oldu

Eco Wave Power Yönetim Kurulu Başkanı Inna Braverman, "Eco Wave Power ile Ordu Enerji arasındaki bu dönüm noktası niteliğindeki anlaşmayı duyurmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Çünkü bu ilişki, ilk kez Türkiye'nin denizinden temiz elektrik sağlamamızı sağlayacak" dedi. 

OREN Ordu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Macit de yaptığı açıklamada kendi kendine yeten bir yebeke inşa etmeyi hedeflediklerini açıkladı. 

Editör: TE Bilisim