ORDU - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ile birlikte, önceki dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanları Mehdi Eker ve Faruk Çelik, görevde olan Ahmet Eşref Fakıbaba ve Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, ikinci başkanı Arslan Narin ve üyeleri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

CHP'li Torun ve Demirtaş, Türkiye'de en fazla fındık ihracatı yapan Trabzonlu Oltan Gıda A.Ş'nin, dünyadaki en büyük fındık alıcısı olan Ferrero'ya devrine onay vererek, haksız rekabet kurallarını ihlal ettiği, fındık piyasasında tekel oluşturduğu, fındık üreticileri ve ülkeyi milyarlarca dolar zarara uğratacak şekilde fındık fiyatlarının düşürülmesi, Ferrero'nun haksız kazanç elde ettiği ve ilgili bakan ve bürokratların görevini kötüye kullandıkları iddialarıyla TCK 257/1 ve 2 maddeleri gereğince soruşturma yapılarak, haklarında kamu davası açılması isteminde bulundu.

Suç duyurusu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Önceki dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanları Mehdi Eker, Faruk Çelik ile şu an görevde olan Ahmet Eşref Fakıbaba'nın Türkiye'deki tarım politikalarından birinci derecede sorumlu bakanlardır. Türkiye'deki haksız rekabeti önlemek, üreticiyi ve ülke menfaatlerini korumak ise Rekabet Kurumu Başkanı ve üyelerinin birinci görevleridir. Ferrero şirketinin ve yabancı fındık tekellerinin de haksız ve sebepsiz olarak zenginleşmesini sağlayan AKP'li bakanlar ve Rekabet Kurulu üyelerinin görevlerini kötüye kullanmaları ve ihmal etmeleriyle ilgili suç duyurusunda bulunmak artık zorunluluk olmuştur" dedi.

"FINDIK ÜRETİCİSİ TEKELİN İNSAFINA TERKEDİLMİŞTİR"

Karadeniz'de özellikle son 2 yıldır fındık fiyatlarının, piyasada tekelleşen Ferrero şirketi tarafından manipülasyon yapılması iddiasıyla düşürüldüğü yönünde fındık üreticilerinden şikayetler aldıklarını belirten CHP'li Seyit Torun, büyük yabancı şirketlerin kontrolüne giren fındık piyasalarında rekolte oyunlarıyla fiyat baskısı oluşturulduğunu ileri sürerek, fındık üreticilerinin mağdur edildiğini, Türk ekonomisinin de milyarlarca dolar zarara uğratıldığını iddia etti. Oltan Grubu'nun 2014 yılı itibarıyla yaklaşık 64 bin ton ve 559 milyon dolar ihracat ile Türkiye fındık ihracatının yüzde 50'sini tek başına yaptığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, aynı zamanda şirketin 5 fındık kırma fabrikası, 2 iç fındık seçme tesisi ve Trabzon'da fındık entegre tesisi bulunduğunu, şirketin bu ihracat miktarı ve tesisleri ile fındık fiyatını tek başına etkilediğini ileri sürdü. Fiskobirlik faaliyetlerinin AKP iktidarı tarafından kısıtlandığını belirten Torun, Oltan Gıda'nın Ferrero'ya devrine Rekabet Kurumu'nun onay verdiğini, Ferrero'nun da fındık fiyatını manipüle edebilecek şekilde fındık piyasasına hakim güce erişerek tekelleştiğini söyledi.

"FINDIK FİYATI MANİPÜLE EDİLDİ"

Torun, "Tarımda milli ürünlerin başında fındık geliyor. 3,5 milyar döviz getirisi var. Böylesine önemli bir tarım ürünü bir tekelin elindedir. 2015 ve 2016 yıllarında fındık fiyatını İtalyan Ferroro şirketi belirlemiştir. 2015 yılında fındık rekoltesi 650 bin ton civarında gerçekleşmesine rağmen, fiyat ortalama 14 lira civarında oluşmuştur. 2016 yılında ise fındık rekoltesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre 468 bin ton civarına düşmüş, rekolte düştüğü için fiyatın artarak 20 lira düzeylerine çıkması gerekirken, 7-8 lira civarına kadar düşmüştür. Bunun en önemli sebebi ise, AKP iktidarının yanlış politikaları sonucu Fiskobirlik'ten doğan boşluğu önce Oltan Gıda Grubu doldurmuş, Rekabet Kurumu'nun izniyle Oltan Gıda, Ferrero şirketine devredilmiş, dünya fındık piyasasının en büyük alıcısı konumuna gelen Ferrero bu pozisyonunu kötüye kullanmış fındık fiyatını manipüle ederek tek başına belirlemeye başlamıştır" dedi. 

"VATANA İHANET"

Rekabet Kurumu'nun da tekelleşmeyle ilgili gelen şikayetler konusunda üstüne düşen görevi yerine getirmediğini belirten Torun, "400 bin üreticinin, dolaylı 8 milyon insanın ekonomisini yakından ilgilendiren, yüzde 80'i ihraç edilen ve Türkiye'ye 3 milyar dolar döviz kazandırabilecek milli bir ürün olan fındığın fiyatının bu şekilde İtalyan şirketi Ferrero tarafından belirlenmesine izin verilmesi, fiyatın bu şekilde manipüle edilerek Karadenizli üreticilerin mağdur edilmesi vatana ihanettir" dedi. CHP'li Torun ve Demirtaş, AKP'li Tarım bakanlarının ve Rekabet Kurumu'nun görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekçesiyle başvurdu. 
Editör: TE Bilisim