ORDU - Türkiye genelinde 2017 yılının ilk 5 ayında toplam 556 bin 784 kişi yeni konut sahibi oldu. Bununla birlikte Türkiye genelinde konut satışları da 2017 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 oranında  artış kaydetti. Konut satışında İstanbul başı çekerken, Ankara ve İzmir sonraki iller oldu. En az konut ise Hakkari, Ardahan ve Bayburt'ta. Türkiye genelinde ise 14 ilde konut satış azalışı yaşandı. Her ne kadar satış sıralamasında başı İstanbul çekse de, önceki yıllara oranla yaşanan kayıp İstanbul'u da bu 14 il arasına dahil etti. Bunun dışında bu iller arasında Antalya ve Trabzon da yer alıyor.

Peki iki eviniz var ve birini kiraya verdiniz. Ancak kontratınıza rağmen kiracı kiranızı ödemedi ya da ödeyemedi. Sizin de gelecek olan bu kira miktarına ihtiyacınız var. Peki ne yapmalısınız? 

"ARTIK KİRA SİGORTASI VAR"

Türkiye'de çok sık karşılışan bu ve benzer sorunlar artık 'kira sigortası' ile çözülüyor. Herhangi bir sebeple, kiracı tarafından ev sahibine kiranın ödenememesi durumunda, konut sahiplerinin haklarını koruyan kira sigortası devreye giriyor ve işlemlerini yapıyor. Üstelik bu uygulama, artık Türkiye'de oldukça aktif olarak da kullanılmaya başlandı. Uygulama, konut sahiplerinin de doğru kiracıyı bulmak için aylarca evini boş tutarak, maddi zarara uğramasının önüne geçiyor. 

Sigorta kapsamında şirketler, ödenmeyen kiranın yüzde 100'ünü mal sahibine ödüyor, yasal yollardan da kiracılardan tahsil ediyor. Örneğin evinizi aylık 1000 liraya kiraya verdiyseniz, bu konutun yıllık sigorta primi de 650 TL olarak ödeniyor. 
Editör: TE Bilisim