Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, Karadeniz'de hamsinin göç yolculuğuna başladığını söyledi.

Deniz sıcaklıkları nedeniyle hamsinin çekilmeye başladığını dile getiren Malkoç, "Hamsi açıkta soğuk sulara gitti. Bu sene Karadeniz çok sıcak. Balık göçünü çok erken tamamlıyor. Eskiden hamsi günde 5 mil giderdi, şimdi 50 mil gidiyor. Deniz suyu sıcaklığı 10 yıl öncesine göre 5-6 derece arttı. Sıcaklık 8 derece olması gerekirken 14 derecelerde." ifadelerini kullandı.

Malkoç, Akdeniz'in balıkçı teknelerinin de Karadeniz'e geldiğini, Karadeniz'in bu kadar balıkçıyı kaldıramayacağını vurgulayarak, "Marmara da Karadeniz'e geliyor. Karadeniz'deki balık stoku bir ayda çok hızlı eridi. Deniz suyu sıcak, bu kadar motor gürültüsüyle balık kaçıyor, terk ediyor sahalarımızı." dedi.

Hamsinin bir süre daha az da olsa avlanacağına işaret eden Malkoç, "Balıkçılar şu an çaça ve istavrit avlıyor. İstavrit bol, kasası 150 lira. Balığı koyduğumuz boş kutusu 17 lira. İstavrit tezgahlarda 10-15 lira." diye konuştu.

"ORDU'DA BALIK BULMAK ZORLAŞTI"

Öte yandan olumsuz hava koşulları ve balık popületisinin azlığının yanı sıra Ordu'daki balıkçı tezgahlarında da balık bulmak neredeyse zorlaştı. İstavrit'in kilosu 10-15 TL'den satılırken, kültür balıkları tezgahları dolduruyor. Özellikle kültür levreğinin kilosu 120 TL'ye satılırken, deniz levreği ise 150 TL'den alıcı bulmaya başladı. 

Editör: TE Bilisim