Dünya Türkiye'nin Karadeniz'de, kendi karasuları sınırlarında yerli ve milli imkanlarla son yüzyılın en büyük doğalgaz keşfini konuşuyor. Erdoğan, "Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih Sondaj Gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 Kuyusu'ndaki sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda" dedi.

Ancak Karadeniz'deki doğalgaz keşiflerinin asıl emektarı ise bugün Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler olmuştu. Güler, 2007 yılında yaptığı açıklamada Türkiye'nin ilk doğalgaz arama çalışmalarının 2002 yılında başladığını belirterek, "Kararlı bir şekilde analizler yaptık. Vira bismillah deyip, ilk sondajımızı yaptık. Ben Norveç'in çalışmalarını da inceledim, onlar 33. sondajda doğalgazı buldular, bizim mühendislerimiz ilk sondajda buldu. Karadeniz'den beklentimiz büyük. İnşallah yakın zamanda kendi doğal gazımızı ve petrolümüzü bulan, işleten ve tüketen bir ülke konumuna geliriz" demişti. 

Akçakoca'da üretilen doğalgazın 2007 yılında devreye alan eski Bakan Hilmi Güler, bu rezervin Türkiye'de konutlarda tüketilen doğalgazın ancak onda birini karşılayabilecek nitelikte olduğunu söylemişti. 

"KARADENİZ'DEN UMUTLUYUZ" DEMİŞTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler, 13 yıl önce yaptığı açıklamada Karadeniz'den çok umutlu olduklarını, Karadeniz açıklarında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına devam edildiğini ifade etmişti. 

Editör: TE Bilisim