Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Dünya genelinde hububat fiyatlarında artışa yol açan Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye'deki ekmek üretimine etkisine ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Ekmek fiyatlarının hedeflenen seviyede devam ettiğini ifade eden Balcı, "TMO'un ekmek üreticilerine sunduğu un sayesinde ekmek fiyatlarında bir değişiklik öngörmüyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) de destekleriyle hasat dönemine kadar piyasada ekmeklik buğday anlamında sıkıntı bulunmuyor. Rusya-Ukrayna savaşı sürüyor ancak olağanüstü bir durum olmadığı sürece ekmek fiyatları bu şekilde devam edecektir" diye konuştu.

TMO'nun fırıncı esnafına un satışlarının hasat dönemine kadar devam edeceğini anımsatan Balcı, fırıncılar olarak ekmek fiyatını makul seviyede tutmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Balcı, ekmek fiyatlarında artış konusunun gündeme getirilmesini doğru bulmadığını vurgulayarak, "Bunu salgın sürecinde de çok iyi gördük. Ekmeğin siyasete alet edilmesi sektörümüze zarar veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"FİYATLAR RAMAZANDA DA MEVCUT SEVİYESİNDE KALIR"

Balcı, bu yıl buğday rekoltesinin geçen seneye göre yüksek olmasını bekledikleri bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Yılın ilk aylarında gelen yağışlar bu sene hasadın iyi olacağı öngörüsünü oluşturdu. Yaklaşık 60 gün sonra hasat zamanı geldiğinde buğday daha bol olacaktır ve bu fiyatlara da yansıyacaktır. Piyasada 'Ekmeklik buğdayda sıkıntı var' düşüncesi son bulacaktır."

Başkan Güler Türk fındığını kurtardı! Başkan Güler Türk fındığını kurtardı!

Yerel yönetimlerin de fiyat konusunda dikkatli davranması gerektiğini belirten Balcı, bu sürecin esnafı mağdur etmeden yürütülebileceğini dile getirdi. Balcı, bazı belediyelerin fırıncı esnafından ekmek alıp vatandaşa sunduğuna dikkati çekti.

Balcı, ramazan ayının yaklaştığını anımsatarak, "Olağanüstü bir gelişme yaşanmadığı takdirde ekmek fiyatları o dönemde de mevcut seviyesinde kalır." dedi.

ORDU'DA ZAM BEKLENİYOR GÖZLER VALİ SONEL'DE

Ordu Fırıncılar Odası Başkanı İsa Yazıcı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Fırıncılar olarak zam talebinde bulunduk. Konuyu Ordu Valisi Tuncay Sonel ile görüşeceğiz. Zam talebi kabul edilirse eğer ekmeğe yaklaşık 50 kuruşluk bir zam uygulanacak" ifadelerini kullanmıştı.

Ekmek zammı konusunda son söz Ordu Valisi Tuncay Sonel'de olacak. 

Editör: TE Bilisim