Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin tarım alanındaki çalışmalarını gerçekleştirmek ve ilin tarımsal değerlerine destek vermek amacıyla kurduğu iştirak şirketlerden biri olan ORTAR A.Ş. fındık bahçelerinde ilaçlama için Türkiye'de ilk kez adına kısaca ZİHA, yani Zirai İnsansız Hava Aracı kullandı. Yaklaşık 10 dönümlük bir araziyi ZİHA sayesinde dakikalar içinde ilaçlayan ekipler, daha önce günler süren ve insan gücüyle gerçekleştirilen bahçe ilaçlama işini kısa sürede hem zamandan, hem de işçilikten büyük tasarruf etmiş oldu. 

TÜRKİYE'DE İLK KEZ FINDIK ZARARLILARINA KARŞI 'ZİHA' KULLANILDI

Yaklaşık 17 kişilik bir ekip, hem Türkiye'de, hem de Ordu'da ilk kez gerçekleştirdikleri çalışmayı başarıyla tamamladı. Netordu.com'a açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, "Benim hep başından beri söylediğim düşünen Ordu, üreten Ordu, yarışan Ordu'ydu. Hem düşünüyoruz, hem üretiyoruz, hem de yarışıyoruz. FINVER Projemiz ile birlikte fındık bahçeleri ORTAR iştirak şirketimiz tarafından 5 yıllığına bahçe sahiplerinden kiralanıyor. Profesyonel ekiplerimiz, ziraat mühendisi eşliğinde fındık bahçelerinin, budama, gübreleme, ilaçlama, yabani ot temizliği ve fındık hasatı gerçekleştiriyor. Proje sayesinde 5 yılın sonunda yüzde 100 verim artışı hedefliyoruz. Verimliliği artırılmış ve bakımı yapılmış bahçeler sözleşme tarihi sonunda bahçe sahiplerine koşulsuz olarak teslim ediliyor. Böylece hem hemşehrilerimizin ihtiyacını karşılamış, hem de fındık verimini artırmış oluyoruz. Fındık yetiştiriciliğini profesyonel yönetilen bir işletme haline dönüştürmeyi esas edindik. Fındık bahçe sahiplerinin ve işçilerin daha fazla gelir sağladıkları, her iki taraf için kazan-kazan durumu oluşturan profesyonel fındık yetiştiriciliği ile birlikte fındık verimliliğini en üst seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz. Şimdi de Zirai İnsansız Hava Araçları (ZİHA) ile Türkiye'de ilk kez fındıkta ilaçlama yapmaya başlayarak bir yeniliğe daha imza attık. Engebeli bir arazi yapısına sahip olan ilimizde hem zamandan, hem maliyetten, hem de işçilikten tasarruf ederek ZİHA ile ulaşılmadık bahçe bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

10 DÖNÜMLÜK ARAZİ ZİHA'YLA DAKİKALAR İÇİNDE İLAÇLANDI

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler'in Danışmanı Asım Suyabatmaz da bu yöntemi Türkiye'de ilk kez başarıyla uygulamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Fındık Verimliliğini Arttırma Projemiz yani FIN-VER kapsamında teknolojik imkanlardan da üst düzeyde yararlanmaya çalışıyoruz. Bugün burada insansız hava araçlarıyla fındık yetiştiriciliğinde ilk kez uygulanan zirai insansız hava aracı ZİHA'yla dakikalar içinde 10 dönümlük bir alanı ilaçladık. Bu ilaçlama sayesinde hem zamandan, hem işçilikten, hem de maliyetlerden tasarruf etmiş bulunuyoruz. Bu maliyetlerden bir indirime giderken, aynı zamanda yaptığımız bakımla birim alandan alınan fındığı da arttırmış bulunuyoruz" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim