Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Ordu’da, Altınordu Ziraat Odası'nda, Trabzon, Samsun, Ordu, Giresun ve Rize Ziraat Odası başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

FINDIK DEYİNCE TMO AKLA GELMELİ

Geçen yıl TZOB'un gayretleriyle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım yaptığını hatırlatan Bayraktar, şunları söyledi:

"Fındık deyince TMO akla gelmeli, TMO müdahale etmelidir. Çünkü serbest piyasa koşullarına göre fındık piyasası teşekkül etmiyor. Arz talep dengesine göre hareket eden bir piyasa yok. Arzın düşük olduğu zamanlarda da fiyatın yükselmediğini görüyoruz. Bu da piyasa koşullarının işlemediğini gösteriyor.

Piyasa koşullarının düzgün işlememesinin nedenlerinin başında, üreticilerin tüccar ve manavlara emanet fındık vermesidir.

Üreticimiz emanete fındık veriyor. Verdiği fındığın depolarda olduğunu sanıyor. Bu fındık iç ve dış piyasaya gidiyor ve buralarda işleniyor. Verdiği fındık Avrupa'da geziyor. Hem de hasat zamanında. Emanete verilen fındık piyasa koşullarının düzgün çalışmamasına neden oluyor. Fındık piyasasında alıcının az satıcının ise fazla olması da bir diğer sorun. Bu iki nedenden dolayı serbest piyasa koşulları çalışmıyor.

Böylesine milli, dünyada üretimde ve ihracatta rakipsiz olunan bir ürüne sahip çıkılması bir mecburiyettir. TMO her yıl fındık üretim rakamlarına bakmadan piyasada olmalı ve piyasaya zamanında müdahale etmelidir. Enflasyonu, üretici maliyetini ve refah payını dikkate alarak fiyat vermelidir. TMO'nun yeniden piyasada olmasını talep ediyoruz."

LİSANSLI DEPOCULUK MUTLATKA HAYATA GEÇİRİLMELİ

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bölgede lisanslı depoculuğun mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini de ifade ederek, şunları söyledi:

"Hem Ordu'da hem de Trabzon'da lisanslı depoculuk yok. Lisanslı depoculuk sadece fındık için değil bitkisel üretim açısından fevkalade önemlidir. Lisanslı depolar bölgede faal olur, üreticinin ürününü alırsa, Ziraat Bankası’ndan üreticimiz sıfır faizli ürün senedine kredi alabilir ve emanete fındık bırakmak zorunda kalmaz. Önümüzdeki dönemde bu konuda da çalışmalarımız olacak."

Toplantıya TZOB Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.

Editör: TE Bilisim