Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (OTSO) Servet Şahin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Şahin, yeni açıklanan fındık fiyatlarının Ordu'ya 1.4 milyar lira ek gelir getireceğini belirtti. 

"CUMHURİYET TARİHİNDE İLK"

Şahin, "Belki Cumhuriyet tarihinde gerçeğe çok yakın veyahut gerçek değeri olan fiyat ilk defa verildi. Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza ve tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Son 2 yıldır bu konu Sayın Cumhurbaşkanımıza gitti ve gereği de yapıldı. Şimdiye kadar siyasiler bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanı'na götürmemişlerdi. Demek ki; Cumhurbaşkanımız konuya el atınca sadece üretici değil, bölgedeki tüm ticari kuruluşlar para kazanıyor demektir. Ordu'da 200 ile 250 milyon kilo arasında fındık oluyor. 200 milyon kilo olsa, 7 Lira bir fark var 1.4 milyar Lira Ordu'ya fazladan para girmiş olacak" diye konuştu.

"FİYATI BEĞENMEYEN YALAN SÖYLEMİŞ OLUR" 

Açıklanan fiyatın sadece 50 randıman için olduğunun altını çizen OTSO Başkanı Servet Şahin, "Fındığa çok iyi bakıldığında bu 54-55 randıman demek. Randıman da üreticiye kazandırıyor. Bir de yüzde 10'da öyle geliyor. Yani 22 TL'den randıman payı ile 24-25 TL'ye geliyor. Bunun yanında alan bazlı destek var, mazot-gübre desteği var. Fındık üreticisi biz destek almıyoruz derse, kim olursa olsun yalan söylemiş olur. Ben de üreticiyim. Şu fiyatlarla, bu imkanlarla hala düşük oldu diyenler olursa yazık olur" şeklinde konuştu. 

"2020 YILI FINDIK İHRACATI 3 MİLYAR DOLAR OLUR"

Yıllardır üreticileri tahrik eden tüccarlar olduğunu belirten Şahin, "Bunlarla bizim tüccarlarımızın rekabet etmesi mümkün değil" dedi ve ekledi. "Bu sene ben 3 milyar dolar ihracatımız olacak diyorum. Hem devlet kazanacak, hem üreticimiz kazanacak, hem de üreticinin  alışveriş ettiği tüm ticaret kesimleri kazanacak diyorum. Dünya'da Ordu-Giresun bölgesindeki fındıktan daha iyi bir fındık yok. Çikolatayı bozmayan, uzun yıllar raflarda kalan tek ürün Ordu ve Giresun bölgesinde. Bu bizim için Allah'ın bir lütfu" diye konuştu.

"24 TL'YE TMO'DAN FINDIK ALANLAR NEDEN ÜRETİCİDEN ALMIYOR?"

Türkiye'deki fındık ihracatçılarının yurtdışına kavrulmuş fındık değil, çuvalla naturel fındık sattığını belirten OTSO Başkanı Servet Şahin, "Mayıs ayında TMO fındık sattı. 20 milyon kilo fındık için 400 milyon kilo fındık bedelinin yüzde 25'i yatırıldı. Yani 100 milyon kilo fındığın bedeli yattı. 400 milyon kilo fındık talep edildi. Türkiye'nin fındığının tamamını alacak bir talep geldi, TMO'nun 20 milyon kilo fındığı için. TMO'dan fındık alırken, 24 TL'den alıyor da, niye üreticiden almıyor? Üretici sanki bu işleri bilmiyor. Artık üretici de bu işleri biliyor" ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim