ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin sorunlarına yönelik düzenlediği basın toplantısında, "Uyarıyoruz, kimse bizi tekrar meydanlara çıkmak zorunda bırakmasın" dedi. 

MEYDANLARA ÇIKARIZ

Bayraktar, Birlik Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Temmuz ayı üretici ve market fiyatlarındaki değişim ile başta buğdayda yaşanan sorunlar olmak üzere tarımdaki gelişmeleri değerlendirdi ancak fındığı da unutmadı. Bu ülkeyi doyuran insanların kıymetinin bilinmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Bu anlaşılıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Meydanlara çıkarız, herkesi uyarıyorum. Meydanlara bir çıkmaya başlarsak arkası gelir. Kimse bizi durduramaz. Herkes aklını başına alsın" şeklinde konuştu.

FINDIK ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLMEMELİ

Buğday ve mısır üreticilerinin üst üste darbe yediğini belirten TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Karadeniz Bölgesi'nde fındıkta önümüzdeki günlerde hasada başlanacağını vurgulayarak, "Fındık ülkemize 2 milyar dolardan fazla döviz sağlamaktadır. TMO, Nisan ayında başladığı alımlara yeni sezonda da etkin olarak devam etmeli, fındık üreticisini mağdur etmemelidir" diye konuştu.

AFETLERDEN ZARAR GÖREN ÜRETİCİLERİMİZİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

Doğal afetlerin çiftçilerin en önemli sıkıntısı olduğunu belirten Bayraktar, "Sezonun başından beri kuraklık, sel, dolu, fırtına, hortum gibi doğal afetler bir türlü çiftçimizin peşini bırakmadı. Son aylarda Haziran ve Temmuz'da yaşanan sel ve dolu çiftçimizin ürününe büyük zarar verdi. Hasadın devam ettiği Temmuz'da aşırı yağış zararı artırdı. Yaşanan afetler nedeniyle başta salçalık domates olmak üzere, biber, salatalık, mısır, kavun, karpuz, tütün, elma, armut, nektarin ve şeftali ürünlerinde büyük zarar oluştu. Afetlerden zarar gören üreticilerimizin mağduriyeti giderilmelidir" dedi.

ÇİFTÇİ UMURLARINDA DEĞİL

Bayraktar açıklamasını şöyle tamamladı: "Enflasyonla mücadele edeceğiz diyorlar, çiftçi umurlarında değil. Enflasyonu aşağıya düşüreceğiz diyorlar. Tarım eski Bakanı da bir açıklama yaptı; 'Gıdanın enflasyona etkisi yüzde 2' dedi. Şimdi hesapladık yüzde 3. Başka tarafta yüzde 8 var. Yani başka tarafın üzerine niçin gidilmiyor? O sektörlerden çekiniyorlar da, tarım sektöründe çalışan insanlardan mı çekinmiyorlar? Günah keçisi biz değiliz, bizi mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Biz çiftçileri tarımda zor tutuyoruz."
Editör: TE Bilisim