ORDU - Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın fındık fiyatlarıyla ilgili açıklamalarını konuşuyor. Türkiye'de fındığın en çok üretildiği il olan Ordu'da fındık üreticileri 7,5 ila 8 lira seviyelerine kadar inen fındık fiyatları karşısında Bakan Fakıbaba'nın açıklamalarına tepki gösterdi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, resmi temaslarda bulunmak amacıyla gittiği Manisa'da fındık fiyatlarıyla ilgili konuştu. Geçtiğimiz hafta Giresun'a gittiklerini hatırlatan Bakan Fakıbaba, "Biz her zaman üreticinin yanındayız. Herkesin kazanmasını istiyoruz" diye konuştu ama sonraki açıklamaları ise şaşkınlık yarattı.

"HALKIN YÜZDE 80'İ FINDIK FİYATLARINDAN MEMNUN"

Tarım Bakanı Fakıbaba, Toprak Mahsülleri Ofisi aracılığıyla açıklanan fındık fiyatlarının düşük olması sebebiyle stokçular tarafından beğenilmediğini iddia etti, "Halkın yüzde 80'i fiyatlardan memnun" dedi. 

İşte o açıklamalar:

"Açıklanan fiyatı beğenmemiş olmamaları gayet doğaldır. Biz genele bakıyoruz. Halkın yüzde 80'i bundan mutlu mu? Biz 3 bakanımızla beraber geçen hafta Giresun'daydık. Valla aynen üzümde olduğu gibi gerçekten mutlulardı. Yani biz levanta 10 lira dedik, Giresun'a 10,5 lira fiyat verdik ve hemen alımlara başladık. Bakın basından çok değerli arkadaşlarımızsınız, test edebilirsiniz. Biz bir şey söylüyorsak o doğrudur ve gereğini de yerine getiririz ama daha önceden stok yapmış, elinde 13 liradan alan insanlar varsa, geçen seneki rekolte 420 bin tonsa, bu seneki rekolte 675 bin tonsa değil mi? Yani şimdi Devlet olarak biz herkese böyle paralar dağıtmak isteriz ama neticede bu paralar sizin vergilerinizle toplanan paralar. Şuna emin olsun fındık üreticisi. Biz onları mağdur etmedik, geçen sene verilen fiyat 10 lira, 10,5 liraydı. Bu sene de rekolte 675 bin ton olmasına rağmen yine aynı fiyatı verdik. Onun için halkın, üreticinin çoğu memnun ama dediğim gibi elinde stoğu olan insanlar haklı olarak, ben de olsam 13 liradan mal almışım. O stoktaki mal çok yüksek olduğundan dolayı onlar rahatsızlar. Biz onların da rahatsız olmasını istemeyiz ama bu ticarettir neticede." 
Editör: TE Bilisim