MERSİN - Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere gittiği Mersin'nde ilk olarak Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu ziyaret etti. Ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Canikli'nin ana gündeminde kaçak akaryakıt ve petrol transferleri vardı. 

Kaçak akaryakıtla ilgili mücadele için bu geziyi gerçekleştirdiğini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Denizden petrolün pompalanması, tanklar aracılığıyla depolara aktarılması buradan tankerler yoluyla akaryakıt istasyonlarına gönderilmesi tüm bu aşamalar, akaryakıt transferi akışıyla ilgili süreci tüm ayrıntılarıyla tespit etmemiz gerekiyor ki; herhangi bir kayıt dışılık söz konusu olursa buna nasıl müdahale edilebilir daha da önemlisi bu nasıl tespit edilebilir bunları daha sağlıklı yapabiliriz. Teorik olarak kağıt üzerinde biliyoruz ama yerinde görmek daha farklı" açıklamasında bulundu. 
Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelenin önemine vurgu yapan Bakan Canikli, "Akaryakıt girişi yapılırken reel tespitin yapılması gerekiyor. Bir başka ifade ile o noktadan itibaren hiçbir sızıntı olmaması gerekiyor. Kayıt dışı imkânı bu noktadan başlarsa, çok büyük hacimde akaryakıtın vergisiz olarak Türkiye topraklarına girmesi sonucu ciddi anlamda gelir kaybına yol açıyor. Nitekim daha önce bu platformdan plastik borularla kaçak akaryakıt nakledildiği ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla teorik olarak ortaya çıkması muhtemel faaliyetler değildir" dedi. 

"PETROL TRANSFERLERİ 24 SAAT İZLENECEK"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli sözlerini şöyle tamamladı: "Bu şekilde art niyetli adım atacak olanlar, teknolojinin tüm imkânlarını kullanabiliyorlar. En yeni teknolojiyi en komplike yöntemleri kullanabiliyorlar. Bizim de onları bertaraf etmemiz için daha ileri teknolojiyi kullanmamız ve o metotları ortaya çıkaracak mekanizmaları kurmamız lazım. İlk tespitimiz, denizdeki platformdan şamandıraya yanaşacak ve petrol transferi yapacak olan tüm gemilerin 24 saat izlenmesini sağlayan bir yapının kurulması ve o gemilerden aktarılacak petrolün milimetrik olarak doğru bir şekilde tespit edilmesi şeklinde oldu. Bu açıdan tespitlerimiz ve sunumlarda yapılan görseller bize bu yolda önemli bir yol gösterici olacaktır" dedi.
Editör: TE Bilisim