Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bizzat kendisi açıkladı, "Ülkemizde basit usule tabi 806 bin 871 vatandaşımız ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime, 3 ay süreyle ayda 1000 lira destek ödemesi yapacağız. Bir diğer destek kalemi olan kira desteğini basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirledik. Bu şartları taşıyan ve işyeri kira olan esnafımıza 3 ay süreyle büyük şehirlerde aylık 750 lira, diğer şehirlerde ise 500 lira kira desteği yapacağız" dedi.

Peki Erdoğan tarafından açıklanan desteklerden kimler ve hangi meslek grupları faydalanabilecek? 

-Taksi
-Dolmuş
-Servis İşletmecisi
-Pazarcı
-Terzi
-Oto tamircisi
-Lokantacı
-Pastaneci
-Kadın ve erkek kuaförü (berberler dahil)
-Pansiyon
-Yurt
-Kreş
-Düğün Salonu İşletmecisi

BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Başvuru tarihleri ilerleyen günlerde açıklanacak ancak başvuru şekli ise E-Devlet üzerinden kabul edilecek.

'BASİT USUL' NE DEMEK?

Ticaret ve Sanayi odalarına değil, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üyeleri ile Basit Usül Vergi mükellefleri faydalanabiliyor. 

Peki 'Basit Usul Vergi Mükellefi' ne demek? Basit usulde vergilendirme, bir hesap dönemi içinde elde edilen gelir ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farka uygulanan vergilendirmedir.

Basit Usule tabi olmanın şartları neler? Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması gerekiyor. Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekiyor. İşyerinin kiralanmış olması halinde yıllık kira bedelinin toplamının 2019 yılı için 9.000 TL'yi aşmaması gerekiyor. 

Editör: TE Bilisim