Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak Türkiye'nin Venezuella'ya karşı tam destek verdiğini açıkladı.

"MADURO KARDEŞİM! DİK DUR, YANINDAYIZ"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın attığı tweet'te "Cumhurbaşkanımız, Venezuella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu arayarak Türkiye'nin desteğini ifade etti ve 'Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız' dedi. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın liderliğinde bütün darbe girişimlerine karşı ilkeli duruşunu koruyacaktır. #WeAreMADURO" mesajını paylaştı. 

VENEZUELLA'DAKİ SİYASİ KRİZ NASIL BAŞLADI?

20 Mayıs 2019'de yüzde 68'lik oy ile Venezuella Cumhurbaşkanı ve Devlet Başkanı seçilen Nicolas Maduro, 10 Ocak 2019'da da yemin ederek ikinci 6 yıllık görevine başladı. Takvimler 23 Ocak 2019'u gösterdiğinde ise Venezuella Ulusal Meclis Başkanı Juan Guadio, başkent Caracas'taki hükümet karşıtı gösterilerde kendi kendini 'geçici devlet başkanı' ilan etti.  

YİNE ABD OYUNU!

Bu darbe girişiminin ardından Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump her zaman olduğu gibi Twitter'ı kullandı ve attığı bir tweet ile "Venezuella vatandaşları, gayri meşru Maduro rejiminin elinde çok uzun süre acı çekti. Bugün, Venezuella Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido'yu Venezuella Geçici Başkanı olarak resmen tanıdım" dedi ortalık karıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Çin, İran, Meksika, Bolivya, Küba, Filistin, Nikaragua ve Uruguay da Venezuella'ya tam destek verdi. 

DARBE GİRİŞİMİNİN ARKASINDAKİ ÜLKELER

Venezuella'daki darbe girişiminin arkasında ise başka İngiltere ve ABD olmak üzere Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika, Guatemala, Fransa, Danimarka ve Almanya bulunuyor. Bu ülkelerin yanı sıra AB Konseyi'nden de Venezuella karşıtı açıklama geldi. 
 
4 gün önce bir grup siyasi ve asker, Maduro'yu devirmek için harekete geçmiş ancak askeri darbe girişimi engellenmişti. 

MADURO İLE TÜRK DOSTLUĞUNUN İLK ADIMI

Venezuela Cumhurbaşkanı ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezuela'dan Cumhurbaşkanı ve Devlet Başkanı düzeyinde ilk resmî ziyaretini 6 Ekim 2017'de gerçekleştirmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuk Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro'yu Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmî törenle karşılamıştı. 

MADURO, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A EL LİBERDATOR NİŞANI TAKDİM ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Maduro'nun Türkiye ziyaretinin ardından 4 Aralık 2018 günü Venezuela'nın başkenti Caracas'ta resmî ve iade-i ziyaret için Cumhurbaşkanı ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya konuk olmuş, Miraflores Sarayı'nda oldukça misafirperver ve dosthane geçen görüşmelerde Maduro Cumhurbaşkanı Erdoğan'a El Libertador Nişanı ve Simon Bolivar'ın kılıcının replikası takdim etmişti. 

Bu ziyaret özellikle Türkiye'nin Latin Amerika Açılım Politikası için çok büyük önem taşıyordu. 

Editör: TE Bilisim