NASA'nın 10 gün önce Mars'a inen sismik araştırma uzay aracı, kızıl gezegendeki ilk ses kaydını NASA'ya ulaştırdı. 

NASA'nın Pasadena, California'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'nda (INSight) sorumlu araştırmacılarından Bruce Banerdt, "Bu sesin yakalanması, planlanmamış bir muamele oldu. Ancak görevimizin adanmış olduğu şeylerden biri, Mars'taki hareketi ölçmek ve doğal olarak ses dalgalarının neden olduğu hareketi de içeriyor" şeklinde konuştu. 

NASA'dan yapılan açıklamada da, "Uzay gemisindeki iki çok hassas sensör bu rüzgar titreşimlerini tespit etti. Uzay aracının içindeki bir hava basıncı sensörü ve InSight'ın robotik kolu tarafından konuşlandırmayı bekleyen, gemi güvertesinde oturan bir sismometre, rüzgar gürültüsünü farklı şekillerde kaydetti. Meteorolojik verileri toplayacak olan Yardımcı Yük Yükü Sensörü Altsisteminin (APSS) bir parçası olan hava basıncı sensörü, bu hava titreşimlerini doğrudan kaydeder" denildi.

Sesleri, uzay aracındaki sismometreye ait her biri 2.2 metre çapında devasa bir çift kulak vazifesini gören paneller tarafından kaydedildi. Kayda alınan videodaki sesin insan kulağı tarafından algılanabilmesi için de iki oktav kadar yükseltildiği öğrenildi. 

Editör: TE Bilisim