Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'un açıklamaları karşısında yazılı bir açıklama yaptı.

Ticaret Borsası tarafından ilan edilen 15 TL'lik fiyata ilişkin ağır eleştiri ve hakaretleri üzülerek takip ettiğini belirten Kahraman, "Fiyat Tespiti ve İlanı, 5174 Sayılı Kanun'un 34 ncü maddesi ve 'Borsa Muamelat Yönetmeliği'nin 71 nci maddesi ile düzenlenmiştir" dedi. Fiyat tespit ve ilanının keyfiyete bağlı olamayacağını belirten Kahraman, "Borsaların fiyat tespit ve ilanı yasaldır. Asli görevimizdir" ifadelerini kullanarak açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: 

"ELEŞTİRİLER DAYANAKSIZDIR"

"Ordu Ticaret Borsası olarak cari yıl müstahsilden tacire satış fiyatını tespit ve ilan etmekteyiz. Fiyat tespitinin nasıl yapılacağı Borsa Muamelat Yönetmeliği 71'nci Madde (a) fıkrasında 'Bir maddenin aynı tipine ve en son mahsul yılına ait ve hazır mal peşin tediye esasına dayalı muamelelerden müstahsil ve tacirler arasında yapılanların bedel ve miktar toplamları bulunur ve bunların birbirine bölünmesiyle fiyat tespiti yapılır' hükmüyle  düzenlenmiştir. Ordu Ticaret Borsası, TMO'nun Destekleme Alım Fiyatını, TMO'nun ilan ettiği hâliyle aynen yayınlarken, üyelerinden gelen müsbit evraka bağlı olarak piyasa fiyatını tespit edip ilan etmektedir. Üç beş kişinin ağzına bakarak fiyat yazıyorlar şeklindeki eleştiriler dayanaksızdır. Üç beş kişi dedikleri borsa üyeleridir ve fiyat tespiti noktasında borsaya ulaşan evrakların ya da evrakın sayısı, hangi üyeden geldiği önem arz etmemektedir. Önemli olan muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge olmaması ve fiktif işlem şüphesi taşımaması ve işlem yapan taraflardan en az birinin borsamız üyesi olmasıdır."

Ordu Ticaret Borsası'nın 2014'te 10.20, 2015'de 11.30, 2016'da 11, 2017'de 8.50, 2018'de 12 ve 2019'da 15 TL fiyat açıkladığını belirten Kahraman, 19 Ağustos 2019'da açıklanan fındık fiyatının rutine uygun olduğunu belirterek, "Yeni bir durum değildir, apar topar fiyat açıklanmış değildir" dedi. 

"KİMSEYLE BİR HESABIMIZ YOKTUR"

Hükümet'in 2009 yılında hayata geçirdiği 'Yeni Fındık Stratejesi' ile devletin fındık sektöründen çekildiğini, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında TMO'nun yeniden alımlara başlamasını da değerlendiren Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, "TMO eliyle tekrar destekleme alımı yapılmaya başlanması serbest piyasa gerçeğini ortadan kaldırmış ya da hükümsüz kılmış değildir. Devlet, serbest piyasa aktörleriyle rekabet etmek için piyasaya girmiş değildir. Devletin destekleme fiyatının piyasa fiyatı olarak algılanması veya piyasada bu hâliyle karşılık görmesi serbest pazar ekonomisinin ruhuna aykırıdır. Bir takım hesaplar yaparken, kurumları, meslekleri, meslek erbaplarını itibarsızlaştırıp da hedef hâline getirirken sorumlu ve vicdanlı davranmak gerekir. Biz, buradayız. İşimizin başındayız. Mevzuatların emrettiği, hükmettiği şekliyle hizmet verdik ve vermeye devam edeceğiz. Şu hâlde veremeyeceğimiz hesabımız yoktur. Hiçbir polemiğin içinde olmadık, olmayacağız. Kimseyle bir hesabımız da yoktur, bir yakınlığımız ve dargınlığımız da yoktur."

Editör: TE Bilisim