ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ankara Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin fındık rekolte tahminlerini açıkladı. Bayraktar, “Meydana gelen don zararı ile fırtına yüzünden yaşanan dökülmeler sonucunda bu yıl rekolte düşük çıkacak. Fındık üretiminin yüzde 98,8’ini karşılayan 14 ilimizde toplam 371 bin 185 ton fındık üretimi bekliyoruz” diye konuştu.

29 ve 30 Mart’ta yaşanan zirai don zararının, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi illerinin yüksek kesimlerindeki fındık bahçelerinde etkisini gösterdiğini, Haziran sonunda meydana gelen fırtınanın ise olgunlaşmaya başlayan meyvelerde dökümlere sebep olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Bu yıl yaşanan olumsuz meteorolojik koşullar, özellikle fındık üretimimizin yüzde 60’ını karşılayan Doğu Karadeniz’de etkisini daha fazla hissettirmiştir. Sonuçta rekolte düşük çıkacak. Bu durum, birim alandan alınan ürünü de etkilemiştir. Zaten düşük olan ülke veriminin daha da düşmesine yol açacaktır. Fındıkta dekar başına verim 200 kilogramı bulması gerekirken, bu yıl 54 kilograma kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Verim yükselmezse üretici yeterli geliri elde edemez. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2010 yılı verilerine göre, dekar başına verim ABD’de 444, Yunanistan’da 325, Gürcistan’da 192, İtalya’da 133 ve İspanya’da ise 109 kilogram. Dünya ortalaması ise 143 kilogram. Dekar başına verim, 2010 yılında Türkiye’de 139 kilogramdı. Şimdi 54’e kadar düşecek. En büyük rakibimiz İtalya’da ise dekar başına verim, 122 kilogramın altına inmiyor.” Diye konuştu. 
 
“FINDIKTA ÜRETİM İHRACATI BİLE KARŞILAYAMAYACAK”
 
Bu yılki kabuklu fındık üretiminin ihracat için gerekli olan 600 bin tonun bile çok altında kalacağını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bu yıl beklenen düşük rekolte nedeniyle üreticimiz mağdur. Verimin düşük olması, maliyetleri de artıracak. Bu nedenle 2015 yılında ödenecek olan 2014 yılı Alan Bazlı Desteklerin bu yıl içinde ödenmesi üreticimizin mağduriyetini giderecek, bir nebze olsun rahatlatacaktır. Üreticimiz alan bazlı desteğin 2014 yılından sonra da devamı konusunda alınacak kararı merakla beklemektedir. Doğal afetlerden muzdarip, zarara uğramış üreticimiz bir an önce bu meraktan kurtarılmalı ve alan bazlı destek 2015’den sonra da artırılarak devam ettirilmelidir. Fındık çalıştayı kararları da acilen uygulamaya konulmalıdır.”
Editör: TE Bilisim