ANKARA - Elektronik ticarete ilişkin sipariş verme, ticari iletişim, 'mesaj, arama, e-posta' gibi iletiler ve yaptırımları içeren tüketici lehine yeni düzenlemeler, yürürlüğe girdi.  Kanuna aykırı hareket edenlere 1000 liradan 15 bin liraya kadar değişen idari para cezası uygulanacak.

Resmi Gazete'de 5 Kasım 2014 tarihinde yayımlanan ve 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 'Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a göre, belirtilen tarihten itibaren pazarlama ve tanıtım amaçlı 'istenmeyen' cep telefonu mesajı, arama, e-posta gibi uygulamalar son bulacak. Müşteriden izin alınmaksızın atılan mesajlar ve ilgili kanuna aykırı hareket edenlere 1000 ve 15 bin Lira aralığında idari para cezası uygulanacak.

Kanuna göre, hizmet sağlayıcıları, elektronik iletişim araçlarıyla sözleşmenin yapılmasından önce, alıcıların kolayca ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak tanıtıcı bilgileri sunacak. Promosyonlar açıkça belirtilecek ve onay alınmadan ticari elektronik ileti gönderilmeyecek. Alıcılar ise diledikleri zaman, hiç bir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek. Firmalar, kişisel verileri, ilgili kişinin onayı olmaksızın üçüncü kişilere iletemeyecek ve başka amaçlarla kullanamayacak.
Editör: TE Bilisim